Preskocit navigáciu

Minister navštívil príslušníkov PVO počas cvičenia MACE XIII v sprievode hostí


Minister navštívil príslušníkov PVO počas cvičenia MACE XIII v sprievode hostí

Systémy protivzdušnej obrany Slovenskej republiky, ktoré sú v týchto dňoch zapojené do cvičenia s kolegami z NATO, si dnes prišiel prezrieť na Kolíňanský vrch minister obrany Martin Glváč v sprievode podpredsedu vlády a ministra vnútra SR Róberta Kaliňáka a poslancov Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Alojza Hlinu a Richarda Vašečku a najvyšších predstaviteľov OS SR náčelníka GŠ OS SR generálmajora Petra Vojteka, 2. zástupcu NGŠ OS SR generálporučíka Jaroslava Vývleka a veliteľa vzdušných síl generálmajora Martina Babiaka.

„Medzinárodné letecké cvičenie MACE XIII, ktoré v súčasnosti prebieha na území Slovenska, je pri dnešných obmedzených finančných zdrojoch pre výcvik veľkou pomocou,“ vysvetlil prítomným minister Glváč. Prítomní hostia, medzi ktorými bol aj náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta generálmajor Marián Áč a zástupcovia klubov Zväzu vojakov SR z Bratislavy a Nitry, sa oboznámili so systémami, ktoré aj mimo cvičenia nepretržite chránia slovenský vzdušný priestor.

Podľa veliteľa nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády plukovníka Vladimíra Kováča cvičenie preveruje schopnosť operátorov plniť úlohy bojového použitia našich protilietadlových raketových kompletov aj prostriedkov bývalej vojskovej protivzdušnej obrany (PVO) v podmienkach rádioelektronického rušenia. „MACE XIII je svojím rozsahom najväčšie cvičenie jednotlivých zložiek vzdušných síl, aké sa na našom území doteraz uskutočnilo,“ zdôraznil veliteľ brigády. Príslušníci PVO už majú za sebou úlohy, ktoré proti nim zo vzduchu plnili francúzski piloti s lietadlami Rafale a Mirage 2000D. „V podmienkach našich ozbrojených síl nie je možné naimitovať takéto prostriedky. Aj napriek tomu operátori úlohy splnili,“ pochválil svojich podriadených veliteľ.


1111222233334444555566

Autor: mjr. Milan Vanga - hovorca OS SR , Foto: rtn. Roman Chovanec - Dátum: 20.04.2012
Čítanosť: 12487
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share