Preskocit navigáciu

Ďalší ministri v srdci vzdušných síl


Ďalší ministri v srdci vzdušných síl

Ako sme už avizovali minulý týždeň, v zmysle národnej legislatívy vystupuje minister obrany SR ako národná vládna autorita, ktorá rozhoduje o použití síl a prostriedkov ozbrojených síl na zabezpečenie nedotknuteľnosti vzdušného priestoru SR. V čase jeho neprítomnosti zodpovedá za toto rozhodnutie z poverenia predsedu vlády SR minister vnútra, minister spravodlivosti, alebo minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

Z tohto dôvodu privítal dnes veliteľ vzdušných síl generálmajor Martin Babiak na pôde brigády velenia, riadenia a prieskumu vo Zvolene podpredsedu vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka a ministra spravodlivosti SR Tomáša Borca, aby sa bližšie oboznámili s konceptom zákroku proti narušiteľovi vzdušného priestoru (RENEGADE).

Na úvod generálmajor Babiak predstavil úlohy, poslanie a štruktúru vzdušných síl. Neskôr sa slova ujal veliteľ tejto brigády plukovník gšt. Juraj Grivna, ktorý prítomných ministrov prostredníctvom simulácie informoval o systéme spoločnej ochrany vzdušného priestoru SR a NATO (NATINADS). O tom, že podpredseda vlády nie je v oblasti letectva nováčikom, svedčil aj jeho záujem o spôsob výcviku lietajúceho personálu, či modernizáciu a prípadnú obmenu parku leteckej techniky našich vzdušných síl.

Program dnešnej návštevy pokračoval na leteckej základni Sliač, kde delegácii v priestoroch trenažérového centra podal veliteľ základne plukovník Vladimír Lisý základnú informáciu o jej úlohách, poslaní a štruktúre. Počas následného neformálneho rozhovoru zúčastnené strany prejavili záujem o ďalšie rozšírenie vzájomnej spolupráce na medzirezortnej úrovni.

Minister spravodlivosti si následne vyskúšal svoj prvý simulovaný let na leteckom trenažéri MiG-29. Po hladkom pristátí sa ďalej oboznámili s pohotovostným systémom vzdušných síl priamo v jeho priestoroch. Keďže v tomto období prebieha vo vzdušných silách najväčšie letecké cvičenie MACE XIII a práve z tejto leteckej základne pôsobia zahraniční účastníci cvičenia so svojou leteckou technikou, mohli si vládni predstavitelia zblízka prezrieť najmodernejšie lietadlo vzdušných síl Francúzska - RAFALE. Zároveň mali možnosť zhliadnuť aj činnosť príslušníkov tejto základne a účastníkov cvičenia pri príprave a prevádzke leteckej techniky pri plnení jeho úloh. Na záver návštevy si ministri ešte prezreli aj priestory bojovej a výcvikovej letky.

„Odchádzam odtiaľto nabitý dobrou energiou, mal som možnosť stretnúť sa s úžasnými ľuďmi a Slovenská republika môže byť právom hrdá na svoje stíhacie letectvo ako perlu ozbrojených síl“, povedal na záver podpredseda vlády.


1111722223333444455556

Autor: vvzs , Foto: rtn. Roman Chovanec, rtn. Martin Boháč - Dátum: 20.04.2012
Čítanosť: 12410
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share