Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Cvičenie Mace XIII úspešne ukončené


Cvičenie Mace XIII úspešne ukončené

Dňa 27. apríla 2012 bolo posledným odletom tureckého lietadla z leteckej základne Sliač ukončené dvojtýždňové medzinárodné letecké cvičenie MACE XIII. Toto cvičenie, ktoré trvalo v dňoch 16-27. apríla 2012 bolo svojho druhu od vstupu Slovenskej republiky do NATO najväčšie. Zmiešané krídlo Sliač, ktoré je dislokované na tejto základni hostilo príslušníkov krajín Francúzska (RAFALE, Mirage 2000 D), Dánska (F-16), Nórska (DA-20 Falcon), Nemecka (Learjet 40), Turecka (F-4E 2020 Terminator) a mnohonárodnú osádku lietadla E-3 AWACS.

Všetky vzlety a pristátia leteckej techniky sa vykonávali z leteckej základne Sliač. Spolu s osádkami zahraničných krajín cvičili aj slovenské MiG-29 a L-39. Cvičenie takýchto rozmerov si vyžaduje dôslednú prípravu. Takmer každý príslušník krídla sa na tomto cvičení podieľal, či už aktívne počas cvičenia alebo počas príprav. Cvičenie zabezpečovalo takmer všetky súčasti krídla od administratívneho a zdravotníckeho zabezpečenia, logistického vybavenia, dopravy až po zabezpečenie lietadiel palivom, technickými plynmi ako dusík, kyslík a stlačený vzduch. Počas prvého týždňa cvičenia musela byť vykonávaná špeciálna starostlivosť, čo sa týka čistoty dráhy, keďže motory lietadiel F-16 sú aj na menšie znečistenie veľmi citlivé. Intenzita vzletov a pristáti počas cvičenia bola vysoká, čo pocítili hlavne riadiaci letovej prevádzky na stanovisku veža a radar. Možno by sa zdalo, že na cvičení sa podieľal len letecký personál, ale opak je pravdou. Všetky súčasti zmiešaného krídla boli v tomto období maximálne vyťažené.

Dôkazom toho, že cvičenie dopadlo na výbornú bola aj odozva zahraničných hostí. Kapitán Scott HANNAH, ktorý zastrešoval leteckú časť cvičenia a zastupoval zahraničných hostí, sa lúčil na záverečnom vyhodnotení cvičenia so slovami: „Slovensko, napriek tomu, že je krajinou s malou armádou, čo sa počtu týka, sa vyrovnala krajinám veľkého formátu, a to vďaka entuziazmu ľudí pracujúcich na leteckej základni Sliač.“ Svoju spokojnosť vyjadrili zaujímavým spôsobom aj Francúzi, keď pri odlete domov, zamávali z kabíny lietadla Dassault Rafale vlajkou Slovenskej republiky. Mnohí z nich nosili na pilotných kombinézach dvojvlajky – francúzsku a slovenskú vlajku.
Jedným z cieľov cvičenia Mace XIII bolo udržať a zvýšiť schopnosti pilotov v prepadoch vzdušných cieľov. Počas týchto dvoch týždňov absolvovali piloti lietadiel MiG-29 misie vzdušných bojov proti dánskym F-16 a francúzskym Dassault Rafale. Boj o vzdušnú nadvládu s francúzskym Rafale bol pre slovenských pilotov novou kvalitatívnou skúsenosťou.

Jednou z misií bolo aj precvičiť si plnenie úloh pohotovostného systému NATINADS. Poslaním krídla je prostredníctvom dvoch lietadiel MiG- 29 zabezpečiť nedotknuteľnosť vzdušného priestoru Slovenskej republiky a NATO priestoru kompatibilne s inými členskými štátmi Organizácie Severoatlantickej zmluvy. V rámci cvičenia Mace XIII sa precvičovali štandardné operačné postupy pilotov pohotovostnému systému v rámci operácie NATINADS, čo značne prispelo k zvýšeniu spôsobilosti personálu.
Jedna z úloh, ktorá vyplýva z medzinárodných záväzkov našej krajiny je aj podpora hostiteľskej krajiny. Táto úloha znamená pre leteckú základňu Sliač plnohodnotne zabezpečiť lietadla krajín NATO celkovou logistickou podporou s ohľadom na komunikácie a skladovacie priestory. Túto úlohu v plnom rozsahu reálne precvičovali príslušníci zmiešaného krídla a zvládli to excelentne.
Celý proces velenia, riadenia a koordinácie cvičenia prebiehal z lietadla E-3 AWACS. Všetky lietadlá uskutočňujúce misie, boli vo vzduchu navádzané a riadené z tejto lietajúcej platformy.

O cvičenie Mace XIII mali nesmierny záujem vysoké autority SR, ale aj zahraniční hostia. Osobne sa na toto cvičenie prišli pozrieť Robert Kaliňák - podpredsedu vlády a minister vnútra SR spolu s Tomášom Borcom ministrom spravodlivosti. Veľký záujem o cvičenie prejavili aj generálporučík Mark P. Hertling - veliteľ pozemných síl USA, Martin KAY- zástupca veľvyslankyne Veľkej Británie a pridelenci obrany Česka, Poľska, Nemecka a USA.
Význam tohto cvičenia je nesmierny, pretože nie len lietajúce osádky, ale aj pozemný personál ktorý sa na tomto cvičení podieľal, či už technici, inžinieri, riadiaci letovej prevádzky, zabezpečovací personál sa zdokonalili precvičovaním v štandardných operačných postupoch.

Veľké poďakovanie patrí všetkým príslušníkom leteckej základne Sliač, pretože každý bol nenahraditeľnou súčasťou perfektnej súhry a bezproblémového fungovania medzinárodného cvičenia Mace XIII.


Cvičenie Mace XIII úspešne ukončenéCvičenie Mace XIII úspešne ukončenéCvičenie Mace XIII úspešne ukončenéCvičenie Mace XIII úspešne ukončenéCvičenie Mace XIII úspešne ukončenéCvičenie Mace XIII úspešne ukončenéCvičenie Mace XIII úspešne ukončené

Autor: npor. Jana Daňová , Foto: por. Peter Tkáč, Miroslav Gyűrösi - Dátum: 27.04.2012
Čítanosť: 16084
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share