Preskocit navigáciu

UN OPSEC alebo zvyšovanie bezpečnostných štandardov v misii UNFICYP


UN OPSEC alebo zvyšovanie bezpečnostných štandardov v misii UNFICYP

Ženijná jednotka veliteľstva misie UNFICYP na Cypre je dislokovaná v hlavnom meste Cyperskej republiky - Nikózii. Slovenský kemp s príznačným názvom Camp Tatry je integrálnou súčasťou veliteľstva misie a nachádza sa v Blue Beret Camp-e (BBC). V priľahlom parku sa nachádza ťažká ženijná technika, dielne a sklady materiálu. Tu slúžia slovenskí ženisti, príslušníci Force Engineer Unit UNFICYP.

Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu vo svete a v Stredomorskom regióne vydalo velenie UN DPKO (United Nations Department for Peacekeeping Operations) v New Yorku nariadenie na aktívne zabezpečenie a zvýšenie bezpečnostných opatrení (OPSEC – Operational Security) všetkých misií OSN, čo sa priamo týka aj tretej najstaršej aktívnej misie OSN – UNFICYP.

Hlavný ženista misie UNFICYP obdržal rozkaz na rekonštrukciu oplotenia Good Offices (Úrad politického poradcu Generálneho tajomníka OSN pre bi-komunálne mierové rozhovory - SASG) a inštaláciu novej brány s prepojením na existujúce oplotenie vnútorného bezpečnostného perimetra BBC. Zabezpečenie perimetra Good Offices priebežne pokračuje v súlade s plánom ženijných prác pod velením a riadením veliteľa družstva rtm. Emila Penciaka.

V súvislosti s vnútorným perimetrom BBC, práce, ktoré by za normálnych okolností trvaly týždne, musia byť vykonané v priebehu 72 hodín. 36 príslušníkov ženijnej čaty pod velením por. Petra Hudeca sa okamžite zhostilo svojej práce, po operatívnej porade vyráža technika a začína súboj s časom, chlapci robia dňom aj nocou.

Po menej ako 48 hodinách je úloha splnená - nová brána s časťou oplotenia sú osadené a veliteľ družstva rtm. Roman Rześniowiecki, ktorý osobne práce koordinoval, je na svojich chlapcov právom hrdý. Osobným príkladom a skúseným okom viedol kolegov zo stavebného družstva slob. Štefan Hriň. Na oddych však nie je čas, na ženistov čakajú rozpracované stavby na pozíciách v nárazníkovej zóne. Prioritne je potrebné zabezpečiť hlavné úlohy misie, ale rozrobené práce musia taktiež pokračovať. Ďalších 72 hodín operačného nasadenia v UNFICYP je úspešne za nami, ale SLOVCON slúži 24 hodín denne a 7 dní v týždni.


11112222

Autor: kpt. Michal Harnádek (Military Public Information Officer UNFICYP) , Foto: por. Peter Hudec (veliteľ ženijnej čaty UNFICYP), rtn. Martin Mruz (Force Photographer UNFICYP) - Dátum: 09.05.2012
Čítanosť: 11896
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share