Preskocit navigáciu

Prešovské vrtuľníky na medzinárodnom cvičení


Prešovské vrtuľníky na medzinárodnom cvičení
V dňoch 9.- 12. mája 2012 sa v katastri obce Gelnica konalo medzinárodné cvičenie dobrovoľných a profesionálnych záchranných zložiek pod názvom GL-Rescue 2012. Išlo o každoročne pripravovanú aktivitu, kde si záchranári v čo najreálnejších situáciách preverili svoje schopnosti, vybavenie, spoluprácu v tímoch a vzhľadom na dĺžku a náročnosť cvičenia aj výdrž.
Cvičenie je zamerané hlavne na spoluprácu medzi jednotlivými zložkami, zvládnutie velenia a organizácie záchranných prác pri hromadných nehodách a nešťastiach aj v rámci medzinárodných tímov. Nemenej dôležitou úlohou je vyhodnocovanie a odstraňovanie nedostatkov, ktoré sa počas cvičenia vyskytnú. Počas cvičenia sa taktiež testujú nové materiálne vybavenia, ktoré sa môžu využívať v rámci záchrany ľudských životov. Cvičenie nebolo pojaté ako súťaž, takže záchranári sa mohli plne sústrediť na riešenie situácií a čo najefektívnejšie využívanie prostriedkov a ľudskej sily, ktoré sú k dispozícii.
Na tohtoročnom cvičení GL-Rescue sa zúčastnili aj profesionálni vojaci z leteckej základne Prešov, ktorí si vyskúšali vyhľadávanie, záchranu a evakuáciu ranených z ťažko dostupného terénu pomocou vrtuľníka, čo sú aktivity, na ktoré sú primárne určení v rámci leteckej pátracej záchrannej služby.
Cvičenia tohto typu nie sú štandardné, ale aj napriek ich náročnosti sú záchrannými zložkami vysoko cenené práve pre možnosti „teambuildingu“ v kritických a náročných situáciách. Tento fakt potvrdzuje aj účasť mnohých zložiek integrovaného záchranného systému Slovenskej republiky, ako aj záchranárov z Českej republiky, alebo Poľska, ktorí sa tohto cvičenia zúčastňujú už pravidelne.

foto1foto1foto1foto1foto2foto2foto2foto2foto3foto3foto3foto3foto4foto4

Autor: vkPO , Foto: vkPO - Dátum: 15.05.2012
Čítanosť: 12075
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share