Preskocit navigáciu

Havarovaný vrak vrtuľníka sa podarilo nájsť


Havarovaný vrak vrtuľníka sa podarilo nájsť
Dňa 22. mája 2012 počas cvičného letu vrtuľníka Mi-17 v ranných hodinách došlo k strate kontaktu s posádkou vrtuľníka. Podľa svedkov vrtuľník v priestore medzi obcami Pušovce a Čelovce najprv vystúpil do výšky a potom prudko začal klesať k zemi. Svedkovia taktiež potvrdili, že videli dva padáky klesajúce k zemi v priestore obce Nemcovce. Ďalší svedkovia potvrdili pravdepodobné pristátie padákov severne od obce Nemcovce.
Prostredníctvom vedúceho riadenia lietania vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove bol dozornému krídla vyhlásený signál „ZÁCHRANA“ pre aktiváciu skupiny pozemnej pátracej a záchrannej služby (PPZS) a „POHOTOVOSŤ číslo 1“ pre aktiváciu zmeny leteckej pátracej a záchrannej služby (LPZS) vk Prešov s určením priestoru pátrania po havarovanom vrtuľníku.
Našťastie išlo o simulovaný scenár nácviku PPZS spolu s aktiváciou LPZS. Skupina PPZS vykonala po aktivácii nástup po ktorom nasledoval presun vrtuľníkarov z Prešova spolu s technikou do určeného priestoru pátrania. Z vrtuľníkového krídla zároveň vzlietal aj vrtuľník LPZS, ktorý pátral v priestore havárie po osádke zloženej z dvoch pilotov
a palubného technika.
Po prílete vrtuľníka do miesta pátrania bol kapitánom vrtuľníka spozorovaný (imitovaný) vrak havarovaného vrtuľníka. Záchranárom LPZS sa v krátkej dobe podarilo nájdenú osobu z vraku vyslobodiť a pripraviť na okamžitý transport. Pátranie však pokračovalo ďalej a o niekoľko sto metrov juhozápadne od vraku bol spozorovaný ďalší člen osádky, ktorý bol s ľahkými zraneniami prevezený vrtuľníkom do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia.
Zmenou PPZS bolo po príchode do priestoru udalosti sprevádzkovaný Taktický mobilný rádiokomunikačný systém (TMRS) a po vytvorení rojnice začali pátrači vyhľadávať posledného príslušníka osádky, ktorého sa podarilo nájsť za necelú hodinu.
Skupina PPZS je na prešovskom vrtuľníkovom krídle v pohotovosti 24 hodín a je určená na samostatnú činnosť, zameranú na pátranie a záchranu posádky a cestujúcich lietadla, ktoré sa ocitlo v stave núdze a na zabezpečenie miesta leteckej udalosti, pričom spolupracuje so zmenou LPZS v prípade jej použitia a s inými subjektmi zúčastňujúcimi sa pátracej a záchrannej akcie.
Ciele nácviku boli splnené čo potvrdil aj riadiaci nácviku, zástupca veliteľa krídla podplukovník Róbert Kleštinec. “Pevne verím, že pripravenosť na pátraciu a záchrannú činnosť si budeme preverovať iba prostredníctvom takýchto nácvikov a počet  reálnych zásahov bude minimálny.“ – dodal na záver podplukovník Kleštinec.

foto1foto1foto1foto1foto2foto2foto2foto2foto3foto3foto3foto3foto4foto4foto4foto4foto5foto5foto5foto5foto6

Autor: npor. Ján Dobál , Foto: autor, npor. Štefan Veliký - Dátum: 23.05.2012
Čítanosť: 13380
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share