Preskocit navigáciu

Slovenskí ženisti opäť v akcii


Slovenskí ženisti opäť v akcii

Úprava koryta rieky Limniti v misii UNFICYP

V misii na Cypre sa príslušníci ženijnej jednotky veliteľstva misie UNFICYP (Force Engineer Unit) zamerali, okrem iných úloh, na úpravu koryta rieky Limniti v Sektore 1 (Severozápadná časť ostrova). Veliteľ stavebno - strojného družstva rtm. Emil Penciak vykonal rekognoskáciu starého koryta rieky a navrhol optimálny postup terénnych úprav, ktorý je v rámci obvyklých vodohospodárskych stavieb na Cypre pomerne špecifický. Navrhol sériu kaskád pre spomalenie toku rieky a zároveň zrovnanie dna rieky aby sa voda v čase dažďov mala kde vyliať a nevytvárala vymleté korytá.

Mosty v Nárazníkovej zóne nie je možné stavať vzhľadom na šírku koryta rieky, ktorá dosahuje až 100 m a hĺbku lokálne viac ako 2 m. Patrolovacie trasy vedú krížom cez koryto rieky a prekonávajú sa brodením. Plnenie operačných úloh misie je tak v čase dažďov a búrok znemožnené, čo len zvyšuje senzitivitu priestoru zodpovednosti, nakoľko limituje patroly a znamožňuje im prejazd po stanovených trasách.

Klimatické podmienky sú aktuálne priaznivé a tak sa buldozér riadený operátorom des. Marcelom Richnavským mohol zahryznúť do kamenistého dna. Brehy rieky upravuje bágrom JCB slob. Matúš Straňák. Materiál a vývoz štrku zabezpečuje kolesovým nakladačom slob. Lukáš Slovák.

V rámci prebiehajúcich prác a plánu misie sa v nárazníkovej zóne uskutočnila inšpekcia vojenského veliteľa misie UNFICYP Maj Gen Chao Liu (Force Commander UNFICYP), ktorý tradične konštatoval spokojnosť so stavom pripravenosti a plnenia úloh príslušníkmi ženijnej jednotky veliteľstva misie UNFICYP.

Rtm. Emil Penciak na záver dodáva: „Som rád, že máme možnosť prakticky prispieť k operačnému zabezpečeniu misie a plneniu operačných úloh. Štrk ako základný materiál si vyberáme zo dna rieky a aj takto šetríme prostriedky misie. Predpokladám, že práce budú pokračovať cca 2 mesiace a považujem to za výbornú skúsenosť pre operátorov strojov ako aj pre mňa osobne“.


111122

Autor: kpt. Michal Harnádek (Military Public Information Officer UNFICYP) , Foto: rtn. Martin Mruz (Force Photographer UNFICYP), rtm. Emil Penciak (Squad leader) - Dátum: 25.05.2012
Čítanosť: 11089
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share