Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Dnešný deň patril deťom !


Dnešný deň patril deťom !

Motto:

Všetci dospelí boli najprv deťmi.
(Ale málokdo si na to pamätá.)

Saint Exupery: Malý Princ


V zmysle tohto citátu sa spojili profesionáli v uniformách, aby spoločnými silami pripravili pre všetky deti zo širokého okolia zaujímavé dopoludnie na leteckej základni Sliač v rámci celoplošných osláv Medzinárodného dňa detí, ktoré sa na Slovensku oslavuje od roku 1952.

Ani ranné upršané počasie neodradilo zvedavé a nedočkavé deti rôznej vekovej kategórie. A keďže aj tento rok sa nám náš maskot maco opäť stratil musela ho tentokrát na základe povolenia veliteľa vzdušných síl generálmajora Martina Babiaka vyhľadať a priviesť letecká, pátracia a záchranná služba na vojenskom vrtuľníku Mi-17.

Po úvodnom pozdravení deti deťmi zo súboru Matičiarik si mohli návštevníci prezrieť jednotlivé zložky integrovaného záchranného systému. Zástupcovia zo 155 predviedli deťom odborný výklad k poskytnutiu prvej pomoci a nadobudnuté znalosti si mohli následne aj vyskúšať na cvičnej figuríne. Ich kolegovia z vojenského obväziska sa zase prezentovali poľnou nemocnicou.

Policajné zložky ako vojenská polícia, policajný zbor a ústav pre výkon trestu a odňatia slobody predviedli zaujímavé profesionálne ukážky reálnych policajných zásahov za pomoci psov a špeciálne vycvičených a vyzbrojených jednotiek. Na jednotlivých stanovištiach si deti mohli vyskúšať pestrú škálu výzbroje a výstroje. Prezentáciu integrovaného záchranného systému uzavrela sliačska vojenská hasičská jednotka ukážkou zásahu hasenia ožiaru. Počas bohatého programu nechýbala ani najočakávanejšia atrakcia - penová šou.

Hlavný organizátor dnešného podujatia, ktorým boli vzdušné sily pripravili pre deti statickú ukážku vojenskej leteckej techniky MiG-29, L-39, L-410 a MiG-21 a chemickej jednotky. Počas dňa sa počasie umúdrilo a tak letci mohli predviesť aj umenie vojenských parašutistov z vrtuľníka Mi-17.

Keďže tento deň dnes patril deťom nechýbal tu ani skákací hrad, autíčka, či ďalšie zaujímavé hry. O kultúrny program sa postarali deti a detičky zo súboru Matičiarik a rodiaca sa spevácka hviezda Terezka Králiková zo Základnej umeleckej školy na Sliači. Na svoje si dnes určite prišli malí aj veľkí.

Vďaka ochotným a láskavým spoluorganizátorom a sponzorom sa nám určite vydaril zaujímavý deň a sme nesmierne šťastní, že sme ho mohli venovať všetkým deťom a aj tým, o ktorých hovorí Malý Princ.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=870




Autor: vvzs , Foto: voj. 2.st. Slávka Pulíková - Dátum: 01.06.2012
Čítanosť: 10329
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share