Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Protilietadlovci v akcii


Protilietadlovci v akcii

Posledné májové dni sa pre jednotky KUB, protilietadlovej raketovej brigády v Nitre neniesli v znamení lásky, ale tvrdého takticko-bojového nasadenia. Po niekoľkodňových prípravách a dvojtýždňovom výcviku na posádkovom cvičisku Kolíňanský vrch sa pre tri batérie 2. protilietadlovej raketovej skupiny začalo trojdňové Taktické cvičenie pod velením majora Róberta Mikloša a majora Radeka Ptáčníka.

Ráno, dňa 30. mája sľubovalo krásny, slnečný deň ako stvorený pre vrcholné zamestnanie výcviku týchto jednotiek. Vojaci nastúpení v plnej výstroji a výzbroji sledovali pokyny svojich veliteľov, zatiaľ čo v mysliach sa im premietali ďalšie udalosti, očakávané úskalia, predvídanie protivníka. Po nevyhnutnom vydaní pokynov a poučení vyrazili vpred. Prekonávanie terénnych prekážok, mínových polí, či zamorených priestorov je už zaužívanou a stokrát precvičenou rutinou, ktorá pripraveného profesionála nemôže zaskočiť. A tak riadiaci so svojim štábom pripravili, tak ako obvykle, nové nástrahy a úskalia, ktoré približujú reálnu situáciu v boji. Strata veliteľa jednotky, riešenie únosnosti mostov, či hĺbka brodov sú len úlohy na „rozohriatie“. Po dosiahnutí stanoveného postavenia rozohra neočakávaných udalostí pokračovala. Imitácia vážnych poranení, požiar v postavení jednotky aj prepadnutie postavenia diverzantmi prinútili vojakov riešiť aj také situácie, akými sa v bežnom výcviku nezaoberajú. Záver už patril príjemnejším aktivitám a to príprava stravy v poľných podmienkach vlastnými silami.

V tretí deň cvičenia sa vojaci s technikou presúvajú späť do kasární, zaprášení, unavení, vyčerpaní, ale s pocitom, že sú zas o niečo skúsenejší, o zážitky bohatší, ale hlavne na nasadenie pripravenejší.


111122

Autor: por. Natália Magátová , Foto: plrb Nitra - Dátum: 01.06.2012
Čítanosť: 8650
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share