Preskocit navigáciu

Záchrana zo Zemplínskej šíravy


Záchrana zo Zemplínskej šíravy

Rekreanti na našej najväčšej vodnej nádrži na východe Slovenska zvedavo obzerali zaujímavé divadlo, ktoré im v týchto dňoch pripravili príslušníci prešovského vrtuľníkového krídla. Na vodnej hladine a nad ňou si precvičovali členovia padákovej, výsadkovej a záchrannej služby leteckú záchranu z vodnej hladiny a zoskoky do vody.

Riadiaci zamestnania práporčík Milan Kocík pripomína, že ich hlavnou úlohou je obnoviť praktické návyky a zladiť činnosť jednotlivých zložiek padákovej, výsadkovej a záchrannej služby. Výcvik v leteckej záchrane z vodnej hladiny je náročný výcvik aj pre pilotov a preto počas výcviku sa striedali v pilotovaní vrtuľníka Mi – 17 v úprave SAR. Popri skúsenom pilotovi majorovi Petrovi Fabišíkovi získala prvé skúsenosti z plnenia letových úloh nad vodnou hladinou a so stometrovým lanom, na ktorom boli podvesení záchranári aj naša prvá pilotka poručíčka Miriama Štefaničová.

Celý proces výcviku spočíval v príprave horolezeckej a záchrannej techniky a následného lietania a navigácie pri evakuácii postihnutých na vodnej hladine. Najdôležitejšou úlohou bolo zvládnutie priblíženia sa záchranára k topiacemu a následné ustrojenie postihnutého do evakuačného postroja. Počas celej záchrannej akcie bol záchranár pripútaný k lanu, spojenému s vrtuľníkom, ktorý vo vise nad vodnou hladinou zotrváva až do doby, keď záchranár nedal povel k transportu. O bezpečnosť záchranára vo vode dbal operátor na palube vrtuľníka. Ten, keď dostal signál, že záchranár pripútal zachráneného k lanu, dal povel pilotovi k stúpaniu a následnému transportu na pevninu.

Záchranári si vyskúšali zoskoky z výšky 300 metrov na vodnú hladinu. Mnohí z nich majú v tejto oblasti veľké skúsenosti. Práporčík Kocík bol bývalým reprezentantom Slovenska v parašutizme a má na svojom konte vyše 4 100 zoskokov. Ešte viac ich má rotný Karol Adamčík. V tomto smere na Slovensku dokonca nemá v súčasnosti konkurenciu. Veď 11 800 zoskokmi sa nemôže nikto pochváliť. Záchranu z vodnej hladiny pomáhali na člnoch zabezpečovať vojenskej hasičskej jednotky pod vedením nadrotmajstra Daniela Cinkaniča.


11112222333344445

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 29.06.2012
Čítanosť: 11658
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share