Preskocit navigáciu

Tradičný bežecký pretek na 10 km sa v UNFICYP behá aj pri extrémnych teplotách


Tradičný bežecký pretek na 10 km sa v UNFICYP behá aj pri extrémnych teplotách

V utorok 10. júla 2012 sa v misii UNFICYP na Cypre konal tradičný pretek v behu na 10 km jednotlivcov a 15-členných tímov, ktorého sa zúčastnili aj príslušníci Slovenského kontingentu (SLOVCON) – či už z veliteľstva misie (HQ, Mobile Force Reserve) alebo zo Sektoru 4.

Bežecký pretek sa pravidelne 2 krát za rok koná v gescii vojenského veliteľa misie UNFICYP generálmajora Chao Liu (Force Commander), čím osobne motivuje všetkých vojenských a policajných členov misie k účasti na pravidelnej športovej aktivite aj v extrémnych teplotách. Cieľom Force Commander-a bolo, aby každý bežec alebo tím mal možnosť absolvovať motivujúcu a fyzicky náročnú súťaž za účelom budovania a udržiavania vzťahov medzi jednotlivými Sektormi a národnosťami v misii UNFICYP.

Presne o 07:00 miestneho času sa zvukom štartovacieho klaksónu rozbehlo na 10 000 metrov dlhú trať 93 bežcov, ktorí si prišli zmerať sily s kolegami z iných sektorov a zložiek misie. Teplota v tieni dosahovala 30 C a na slnku pocitovo okamžite rástla. Pitný režim bol zabezpečený prostredníctvom siete 6 občerstvovacích staníc. Pretekári mali možnosť dokázať, že aj v náročných tepelných podmienkach dokážu podať kvalitný fyzický výkon a následne plniť operačné úlohy misie 24 hodín denne, 7 dní v týždni, čo aj dokazujú výsledné časy najlepších v cieli – najrýchlejší bol vojak Maphuruma z Britského kontingentu (BRITCON) s časom 36:05 minút. Celkovým víťazom sa stal argentínsky tím Sektoru 1 a najlepší Slovák slobodník Matej Cmarko trať zabehol za skvelých 42:50 minút. Teplota okolitého prostredia v cieli bola v tieni 34 C.

Počas vyhodnotenia preteku sa Force Commander generálmajor Chao Liu všetkým zúčastneným poďakoval za kvalitný športový výkon a vyzdvihol ducha medzinárodnej spolupráce a Fair Play, ktoré sú ťažiskovými bodmi jeho zámeru počas pôsobenia v misii UNFICYP.


Beh UNFICYPBeh UNFICYPBeh UNFICYPBeh UNFICYPBeh UNFICYPBeh UNFICYPBeh UNFICYPBeh UNFICYP

Autor: kpt. Michal Harnádek - UNFICYP , Foto: rtn. Martin Mruz - UNFICYP - Dátum: 12.07.2012
Čítanosť: 12133
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share