Preskocit navigáciu

Zabezpečenie púte ku kaplnke Agia Marina v Sektore 4 UNFICYP


Zabezpečenie púte ku kaplnke Agia Marina v Sektore 4 UNFICYP

V dňoch 16. a 17. júla 2012 sa uskutočnila púť ortodoxných veriacich z Cyperskej republiky ku kaplnke Agia Marina (svätá Marína). Kaplnka sa nachádza v priestore zodpovednosti Sektoru 4, ktorému velí Slovenský kontingent.

Púť veriacich sa koná raz za rok a počas púte môžu veriaci v doprovode príslušníkov Sektoru 4 a polície OSN (UNPOL) výnimočne vstúpiť do priestoru nárazníkovej zóny a zúčastniť sa na cirkevných obradoch. Tento rok slovenskí mierotvorcovia sprístupnili pútnické miesto pre viac ako 1000 ortodoxných veriacich a zabezpečili dopravu pre takmer 400 vozidiel, to všetko pri teplotách 40 C v tieni.

Akciu priamo na mieste riadil kapitán Štefan Varga – veliteľ roty Sektoru 4 , ktorý osobne vyzdvihol prácu a aktívnu činnosť slobodníčky Petry Smädovej, desiatnika Imricha Takáča a čatára Tomáša Sedláka. V extrémnych teplotách a pod všetko spaľujúcim slnkom bez zaváhania riadili a usmerňovali dopravu a doprevádzali miestnych obyvateľov.

Kapitán Pavol Palacka a poručík Peter Rosoľanka, ktorí sú zodpovední styční dôstojníci (MOLO) pre túto časť nárazníkovej zóny zdôraznili, že sa snažia počas púte pôsobiť tak, aby návštevníci púte neboli rušení pri obradoch a zároveň aby nedošlo k narušeniu režimu vstupu osôb do zakázaných častí priestoru zodpovednosti.

Prácu slovenských mierotvorcov hodnotil aj prednosta obce Dheryneia Thassos Hadjileftheris, ktorý vyjadril obdiv a poďakovanie našim príslušníkom a vyzdvihol ich vysokú profesionalitu aj v náročných klimatických podmienkach. Zároveň zdôraznil, že prítomnosť príslušníkov misie UNFICYP dáva všetkým obyvateľom Cypru nádej na vyriešenie mierovej otázky a návratu života do normálnych podmienok.

Istým špecifikom polohy kaplnky Agia Marina je nielen fakt, že sa nachádza v citlivej časti nárazníkovej zóny v blízkosti mínového poľa, ale aj prítomnosť studne so sladkou vodou v jej spodnej časti, čo je na Cypre unikátne. Voda je na vyprahnutom ostrove naozaj vzácna a nestráca sa ani pri najväčších horúčavách, keď ortuť teplomera neklesne pod 44 C. Len na okraj, v minulosti sa púťou k Agia Marine končila farmárska sezóna a farmári mali voľno až do prvých dažďov začiatkom októbra.


Zabezpečenie púte ku kaplnke Agia Marina v Sektore 4 UNFICYP Zabezpečenie púte ku kaplnke Agia Marina v Sektore 4 UNFICYP Zabezpečenie púte ku kaplnke Agia Marina v Sektore 4 UNFICYP Zabezpečenie púte ku kaplnke Agia Marina v Sektore 4 UNFICYP Zabezpečenie púte ku kaplnke Agia Marina v Sektore 4 UNFICYP Zabezpečenie púte ku kaplnke Agia Marina v Sektore 4 UNFICYP Zabezpečenie púte ku kaplnke Agia Marina v Sektore 4 UNFICYP Zabezpečenie púte ku kaplnke Agia Marina v Sektore 4 UNFICYP Zabezpečenie púte ku kaplnke Agia Marina v Sektore 4 UNFICYP

Autor: kpt. Michal Harnádek - Military Public Information Officer UNFICYP , Foto: autor - Dátum: 23.07.2012
Čítanosť: 12373
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share