Preskocit navigáciu

Demonštrácie v priestore zodpovednosti Sektoru 4 UNFICYP


Demonštrácie v priestore zodpovednosti Sektoru 4 UNFICYP

Prvý augustový víkend sa v misii UNFICYP tradične spája so zabezpečením Statusu Quo a zabránením vstupu nepovolaných osôb do priestoru Nárazníkovej zóny v priestore UN OP-143 Dheryneia. V obci Dheryneia sa totiž pravidelne od roku 1996 konajú spomienkové akcie na demonštrácie, ktoré v roku 1996 vyústili k dvom smrteľným zraneniam miestnych obyvateľov Anastasiosa Isaka a Solomosa Soloma, ktorí sú Cyperskou republikou dodnes považovaní za martýrov a národných hrdinov. Ako však k vtedajším dramatickým udalostiam došlo?

11. augusta 1996 sa na rôznych miestach ostrova Cypru konali národné zhromaždenia a demonštrácie proti „Tureckej okupácii“ Cypru (Cyperská vláda dodnes formálne nazýva Tureckú vojenskú intervenciu v r. 1974 okupáciou). Demonštrácia v obci Dheryneia eskalovala, demonštranti vnikli do priestoru Nárazníkovej zóny a po verbálnych útokoch a hádzaní kameňov došlo k stretu s demonštrantami z tzv. „Severocyperskej Tureckej republiky“ a jej policajných jednotiek. Anastasios Isaak bol ubitý na smrť skupinou demonštrantov a troch príslušníkov polície. Množstvo ľudí z oboch demonštrujúcich táborov a 12 príslušníkov UNFICYP bolo zranených vrátane strelných poranení.

Pohreb Anastasiosa Isaaka sa konal 14. augusta 1996 v priľahlej obci Paralimni a zúčastnilo sa ho približne 3000 ľudí a 500 motorkárov. Po pohrebe sa skupina 200 motorkárov podporená ďalšími demonštrantmi presunula opäť do obce Dheryneia, kde znovu vnikli do Nárazníkovej zóny a to aj napriek maximálnemu úsiliu príslušníkov UNFICYP zabrániť im v tom. Zo skupiny demonštrantov vtedy vybehol Solomos Solomou, prekonal líniu príslušníkov UNPOL (United Nation Police) a bezpečnostné zátarasy. Snažil sa vyliezť na stožiar a strhnúť tureckú vlajku v priestore „Severorcyperského“ kontrolného stanovišta, pričom bol zastrelený a následne boli postrelení ďalší demonštranti a príslušníci UNFICYP.

Uplynulý víkend sa znovu, ako každý rok, konali spomienkové zhromaždenia a demonštrácie v Dherynii, ktorých sa tradične zúčastňujú vysokí štátni predstavitelia Cyperskej republiky, vrátane prezidenta republiky. Zabezpečenie priestoru zodpovednosti Nárazníkovej zóny Sektoru 4 osobne riadil a koordinoval veliteľ Sektoru 4 pplk. Jozef Paňko. Sobotňajšie udalosti prebehli v relatívnom pokoji bez vážnejších incidentov. Nedeľa a najmä neočakávaný príchod motorkárskych gangov v počte zhruba 1500 motocyklistov na 1000 motocykloch a štvorkolkách dávali tušiť, že sa rozhodne nejedná o „mierové zhromaždenie príslušníkov mierového hnutia“, ale o previerku celého pohotovostného systému Sektoru 4, ako aj všetkého, čo sa mohli príslušníci SLOVCON doma v príprave a počas výcviku naučiť. Veliteľ Sektoru nariadil najvyšší stupeň operačnej pohotovosti s maximálnym využitím síl a prostriedkov a zapojením do operácie na zachovanie Status Quo v rámci mandátu OSN pre UNFICYP. Motorkári demonštrovali ich nespokojnosť s Tureckou „okupáciou“, mávali vlajkami a dožadovali sa vstupu do priestoru Nárazníkovej zóny, aby mohli položiť pamätné vence v rámci spomienkovej slávnosti. „Hudbu prišli pritvrdiť“ aj príslušníci extrémne pravicového hnutia ELAM s gréckymi vlajkami, fanúšikovia futbalových klubov Apollon Limassol, Anorthosis Famagusta a študenti z Grécka a Cypru, ktorí taktiež požadovali vstup do Nárazníkovej zóny a kladenie vencov, čo bolo ich zástupcom aj umožnené a po tomto akte demonštranti priestor opustili.

Veliteľ Sektoru 4 akciu na záver zhodnotil slovami: „Celá akcia bola dôsledne koordinovaná s príslušníkmi UNPOL a Cyperskej polície, ako aj s jednotlivými styčnými dôstojníkmi z regimentov opozičných síl, čo prispelo k vytvoreniu pokojnej atmosféry a predišlo eskalácii napätia. Príslušníci SLOVCON si zodpovedne splnili svoje povinnosti a rád by som osobne poďakoval riadiacemu operačnému dôstojníkovi mjr. Jaroslavovi Bitalovi za prípravu a plynulý priebeh operácie a styčnému dôstojníkovi kpt. Pavelovi Kožlejovi za koordináciu aktivít a zabezpečenie Sektorového velenia v predsunutom HQ v OP-140. V rovnakom duchu by som rád poďakoval aj čat. Marianovi Kemlagemu a voj. Marekovi Hanzušovi za príkladné plnenie úloh počas zabezpečenia Status Quo v Nárazníkovej zóne".


111122

Autor: kpt. Michal Harnádek - Military Public Information Officer UNFICYP , Foto: rtn. Ján Bialko - Dátum: 07.08.2012
Čítanosť: 9785
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share