Preskocit navigáciu

Deň otvorených dverí v bývalých vojenských kasárňach pod Zoborom


Deň otvorených dverí v bývalých vojenských kasárňach pod Zoborom

Presne 130 rokov od dokončenia prvej časti vojenského tábora bol uplynulý víkend širokej verejnosti otvorený areál bývalých kasární pod Zoborom. Na úvod primátor mesta Nitry Jozef Dvonč. vo svojom príhovore všetkých privítal a oboznámil ich s históriou a udalosťami, ktoré predchádzali otvoreniu kasární.

Keďže stavebné práce v areáli ešte nie sú dokončené, pravdepodobne budú kasárne zatiaľ prístupné verejnosti len počas víkendov. Tento víkend bol však pre návštevníkov pripravený bohatý a zaujímavý sprievodný program: vystúpenia hudobných a tanečných skupín, Trial show a Street fighter show z Motoklubu Fénix Nitra, prezentácie archeologického ústavu o histórii a súčasnosti kasární a ukážky vojenskej techniky.

O poslednú časť programu sa postarali príslušníci nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády a skupina personálneho doplňovania Územnej vojenskej správy Nitra. Počas dvoch dní si pre návštevníkov pripravili statickú ukážku vojenskej techniky, ručných zbraní (pištoľ vz. 82, samopal vz. 58, univerzálny guľomet vz. 59) a modulárneho systému. Na svoju službu v kasárňach si prišlo zaspomínať mnoho bývalých „záklaďákov“ a vojakov z povolania, ktorí pri pohľade na objekty a nástupisko už len s úsmevom spomínali na nástupy a ranné rozcvičky. Nejeden z nich sa pred svojou manželkou pochválil a predviedol ako zvládne po toľkých rokoch rozobrať samopal, pištoľ a na akej technike slúžil. Deti sa najviac tešili premene na malých bojovníkov, keď si obliekli modulárny systém, kevlarovú prilbu a k tomu si zobrali samopal alebo pištoľ. Tie odvážnejšie sa dali aj pomaľovať taktickými farbami a malí „rambovia“ vyčarili úsmev na tvárach svojich rodičov. Najlákavejšou zastávkou sa hneď po zbraniach jednoznačne stala pristavená technika, do ktorej si mohol každý sadnúť a na chvíľu sa stať vodičom vojenskej sanitky, UAZu, vetriesky (PV3S), ZILu (RDM-6, ZIL-131 NP 2T7M 2K12 KUB) a GAZu 66. Odvaha detí bola odmenená darčekom v podobe ceruziek, omaľovaniek, nafukovacích lôpt a píšťaliek pripravených skupinou personálneho doplňovania Územnej vojenskej správy Nitra, ktorá taktiež poskytovala informácie pre záujemcov o vstup do OS SR.

Pripravenému podujatiu prialo aj príjemné slnečné počasie. Na záver nezostalo nič iné, len sa rozlúčiť a zaželať si, aby ďalšie využitie týchto nádherných priestorov bolo pre širokú verejnosť, kde by si Nitrania a všetci, ktorí navštívia mesto Nitra mohli oddýchnuť a načerpať nové sily.


111122223333444455

Autor: rtn. Jozef Járek , Foto: plrb Nitra - Dátum: 20.08.2012
Čítanosť: 11351
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share