Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Veľkolepá letecká šou klope na dvere


Veľkolepá letecká šou klope na dvere

Už len necelé dva týždne nás delia od veľkolepej, najočakávanejšej leteckej šou na Slovensku, Medzinárodných leteckých dní (Slovak International Air Fest - SIAF 2012). Presne prvého septembra sa leteckým fanúšikom a priaznivcom letectva naskytne ojedinelá príležitosť, aby na vlastné oči uzreli širokú škálu domácej a zahraničnej leteckej techniky. Dych vyrážajúce majstrovské umenie leteckej pilotáže budú môcť tohtoroční diváci zažiť počas dvoch dní 1. a 2. septembra 2012 v srdci vzdušných síl, na leteckej základni Sliač.

Minister obrany SR poveril ako hlavného koordinátora prípravy a realizácie tejto najvýznamnejšej leteckej udalosti veliteľa Vzdušných síl OS SR generálmajora Martina BABIAKA. Organizačný výbor vzdušných síl počas polročnej intenzívnej práce zabezpečoval potrebné dokumenty a realizoval vzájomnú komunikáciu medzi vzdušnými silami jednotlivých zahraničných účastníkov k tomu, aby včas a bezpečne prileteli do priestorov leteckej základne Sliač a tu počas nadchádzajúcich leteckých dní predviedli širokej verejnosti v plnej paráde. Momentálne sa na leteckej základni dolaďujú posledné úpravy a určený zabezpečujúci personál pripravuje na pristátie a následne rozmiestnenie takmer 100 lietadiel. Okrem iného prebieha aj intenzívna príprava vojenských riadiacich letovej prevádzky, ktorí budú tieto prílety a samotné vystúpenie rôznorodej leteckej techniky počas leteckých dní riadiť.

Vzdušné sily SR ako hlavný programový partner sú poctené počas týchto dvoch dní prezentovať širokej verejnosti svoje spôsobilosti. Excelentný blízky manévrový vzdušný boj tzv. dogfight predvedie dvojica domácich lietadiel MiG-29. Na sliačskej oblohe sa tiež bravúrne predvedie stíhačka L-39 a určite nebude chýbať ani vojenský vrtuľník Mi-17, ktorým sa podarilo uhasiť nejeden rozsiahly lesný požiar. Túto leteckú techniku si budú môcť pozrieť náruživí diváci aj v rámci statickej ukážky spolu s ďalšou leteckou technikou akou je L-410, Mi-2 a svoje miesto tu nepochybne má aj pozemná technika vzdušných síl ako S-300 či protilietadlový raketový komplet 2K 12 KUB.

Úspech minuloročného ročníka je predpokladom, že diváci sa budú môcť tešiť na zaujímavé vystúpenia aj zahraničnej leteckej techniky. Veď účasť potvrdili nielen naši zahraniční partneri z NATO (USA, Belgicko, Poľsko, Maďarsko, Veľká Británia, Holandsko, Nemecko, Taliansko, Česká republika) ale aj z Rakúska, Švajčiarska a Švédska. Široká verejnosť tak bude mať jedinečnú možnosť práve v srdci vzdušných síl SR uvidieť majstrovské vystúpenie svetoznámej akrobatickej skupiny Frecce Tricolori z Talianska, legendárny americký strategický bombardér B-52 Stratofortress, ale aj najnovší model MiG-29M2 priamo z Ruska.

Medzinárodné letecké dni SIAF 2012 sa budú konať pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča a záštitu nad nimi prevzal aj minister obrany SR Martin Glváč. Táto najprestížnejšia a najočakávanejšia letecká udalosť roka bude súčasťou celoplošných osláv 68. výročia Slovenského národného povstania a 20. výročia prijatia Ústavy Slovenskej republiky.


11112222663333444455

Autor: vvzs , Foto: vvzs, siaf - Dátum: 21.08.2012
Čítanosť: 8537
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share