Preskocit navigáciu

"Tigre" v nemilosrdnom boji i ladnom tanci na sliačskej oblohe


Aj toto bude súčasťou programu blížiacich sa Medzinárodných leteckých dní – SIAF 2012 v prvý septembrový víkend. Už onedlho bude naskakovať divákom husia koža pri pohľade na ukážky dvojice lietadiel MiG-29AS, ktoré predvedú tzv. dogfight. V leteckej reči tento pojem znamená, že sa jedná o blízky manévrový vzdušný boj. Ako povedal majster v leteckej akrobacii a dvojnásobný držiteľ trofeje Superkings Trophy z anglického Fairfordu plukovník Ivan Hůlek vo vzdušnom boji zohrávajú hlavnú úlohu manévrovacie schopnosti lietadla a výkonové charakteristiky ako pomer ťahu k hmotnosti či plošné zaťaženie krídla, výzbroj, to všetko ovládané skúseným pilotom s patričnou dávkou leteckého umenia a taktického talentu. Tento husársky kúsok zaiste nenechá žiadneho diváka chladným. Počas 1. a 2. septembra 2012 predvedú spomínaný dogfight piloti leteckej základne Sliač major František „Frankie“ Pytlík a major Martin „Mat“ Kuterka. Predvádzanie podobných letov na verejnosti je do istej miery raritou, ktorá však aspoň trochu priblíži reálne používanie stíhacích lietadiel počas bojovej činnosti, samozrejme tu v obmedzenom rozsahu daným podmienkami leteckého dňa.

Ľahkosť letu na strane jednej a ohromujúca sila, rýchle striedanie manévrov a pozície lietadla na strane druhej to sú charakteristické črty sólo display ukážok na lietadle MiG-29. Tieto lety už tretí rok na domácich aj zahraničných leteckých podujatiach predvádza podplukovník Marián „Buker“ Bukovský, veliteľ bojovej letky leteckej základne Sliač. Ako sám vraví predvádzať nadzvukové, vysoko výkonné lietadlo ako je MiG-29 na verejnosti je akýmsi pomyselným vrcholom, ktorý pilot môže dosiahnuť, obrovskou výzvou, ale aj nesmiernou zodpovednosťou ako nájsť vhodný kompromis medzi možnosťami predvedenia lietadla v prízemnej a malej výške na obmedzenom priestore a dodržaním vysokej miery bezpečnosti letov.
Podplukovník Bukovský je pilotom prvej triedy na leteckej základni Sliač, pilotom pohotovostného systému, letovým inštruktorom a pilotom určeným na preverenie technickej spôsobilosti lietadiel po opravách s náletom na lietadle MiG-29 viac ako 1000 hodín. V tomto roku už predviedol svoju letovú ukážku na Medzinárodných leteckých dňoch v Belgicku na leteckej základni Florennes, ako aj na leteckom dni v Holíči.

Uvidieť na vlastné oči majstrovské umenie leteckej pilotáže našich stíhačov „29tok“ a naživo sa stretnúť s touto leteckou špičkou počas autogramiády bude jedinečnou príležitosťou práve na tohtoročných leteckých dňoch SIAF 2012.


111122223

Autor: vvzs , Foto: vvzs, siaf, zdroj-detonator , CJ van Ende - Dátum: 23.08.2012
Čítanosť: 15409
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share