Preskocit navigáciu

Prešovskí letci súčasťou najväčšieho zásahu integrovaného záchranného systému roka!


Prešovskí letci súčasťou najväčšieho zásahu integrovaného záchranného systému roka!

Našťastie išlo o scenár taktického a ukážkového cvičenia „Lešť 2012“, ktoré organizovalo Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici (KR HaZZ BB). Uvedené cvičenie sa uskutočnilo 23. augusta 2012 vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť, v rámci ktorého bola ukážka hasenia požiaru lesa s využitím informačných technológií.

Cieľom cvičenia bolo precvičiť spôsob nasadenia a riadenia síl a prostriedkov Vzdušných síl OS SR, HaZZ a príslušníkov Modulov leteckého hasenia skupín západ, stred a východ Ministerstva vnútra SR počas likvidácie lesných požiarov, vyhľadávania osôb a ich následnej evakuácie z požiarom ohrozených oblastí.

Posádka vrtuľníka Mi-17 LPZS v zložení mjr. Marián Bodnár, npor. Vladimír Harvan, rtn. Peter Rogos, ppráp. Dušan Petrula, npor. Štefan Veliký vykonala pomocou termovíznej a televíznej kamery optoelektronického systému COMPASS prvotný prieskum požiariska s cieľom určiť polohu, priestor a rozsah požiaru, počet a pozície zasahujúcich hasičských jednotiek a zasahujúcej techniky. Po vykonaní prieskumu a nasnímaní potrebných televíznych, termovíznych a mapových záznamov, bol pomocou mobilnej prenosnej vyhodnocovacej stanice DVDS vykonaný debriefing a prezentácia nasnímaných záznamov pre členov riadiaceho štábu na stanovisku geografickej a informačnej podpory veliteľa modulu leteckého hasenia.

Posádka vrtuľníka Mi-17 pokračovala v likvidácii požiaru pomocou závesného bambi vaku a v evakuácii zasahujúcich hasičov z priestoru požiariska. Evakuácia bola vykonávaná aj pomocou evakuačnej plošiny "Dáždnik", ktorá je v podmienkach SR novinkou a doposiaľ nebola využívaná na evakuáciu osôb.

Prešovských letcov, ktorí sa aktívne podieľali na cvičení prišiel podporiť zástupca veliteľa vzdušných síl plukovník Ivan HŮLEK. Ako sám povedal „Vojenskí hasiči a prešovský letci s Mi-17 sa každoročne podieľajú na hasení rozsiahlých lesných požiarov a aj dnes sa povrdila opodstatnenosť a nenahraditeľnosť vojenskej pomoci pri hasení tohto neskrotného prírodného živla, ktorý dokáže spôsobiť nemalé materiálne škody a bohužial aj straty na životoch...“.

Raritou cvičenia bolo to, že po prvý krát sa na Slovensku použila taktika likvidácie požiaru s využitím protipožiaru. „Ak chceme zastaviť požiar, môžeme ho zastaviť rôznymi spôsobmi. Istú časť lesa, krovín alebo trávy vypálime a ten požiar, keď príde na to vypálené miesto, sa automaticky nemá kam šíriť ..." vysvetlil prezident HaZZ plukovník Alexander Nejedlý a dodal, že od dnes začína éra používania informačných technológií nielen v hasičskom a záchrannom zbore ale aj v Integrovanom záchrannom systéme SR.

Vojenskí profesionáli počas ukážok s takmer reálnou situáciou opäť ukázali svoju profesionalitu, operatívnosť, presnosť a perfektnú spoluprácu so zúčastnenými zložkami, čo povrdil a vyzdihol plukovník Nejedlý.


11112222333344445555

Autor: vvzs, vk Prešov , Foto: ÚŠZV Lešť, vk Prešov - Dátum: 24.08.2012
Čítanosť: 14564
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share