Preskocit navigáciu

Národné povstanie Slovákov v auguste 1944


Národné povstanie Slovákov v auguste 1944

Povstanie, ktoré si každoročne už 68 rokov Slováci pripomínajú, a ktorého ohnisko sa priamo vzťahuje k „srdcu Slovenska“ je oprávnene považované za jednu z najvýznamnejších udalostí moderných slovenských dejín.

Toto výročie si rovnako ako všetci príslušníci našich ozbrojených síl spolu s celým Slovenskom pripomínajú na spomienkových ceremoniáloch aj delegácie krajín, ktoré sa do Slovenského národného povstania zapojili.

Deň 29. augusta 1944 a mesto Banská Bystrica, ktorá bola centrom príprav a sídlo všetkých riadiacich orgánov povstania, sa stali významnými činiteľmi na ceste za slobodou spod nemeckej okupácie. Tento medzník zaradil Slovákov do tej správnej skupiny antifašistickej koalície. Vďaka vysielaču, ktorým bola vyhlásená mobilizácia, a ktorý vyzval armádu do boja, sa túto správu dozvedel celý svet. Do povstania sa zapojilo viac než   100 000 ľudí z 30 národov a národností. Po dvoch mesiacoch od začatia povstania bol z dôvodu neschopnosti povstaleckej armády udržať si oslobodené územie, vydaný rozkaz o prechode na horské obranné pozície. Novou základňou povstania sa stali Donovaly, kam boli presunuté všetky riadiace orgány, vojenská technika a povstalci. Po tom, ako museli povstalecké jednotky ustúpiť ďalej do horských masívov Nízkych Tatier, sa začala druhá etapa SNP – partizánska vojna v horách. Slovenský národ svojím ozbrojeným protifašistickým vystúpením demonštroval svoju svojbytnosť a položil základy vlastnej demokratickej štátnosti v podmienkach obnovujúceho sa česko – slovenského štátu.

Príslušníci veliteľstva vzdušných síl si pripomenuli 68. výročie SNP spolu s 20. výročím prijatia Ústavy SR formou slávnostného nástupu. Na slová zverejnených rozkazov hlavného veliteľa OS SR – prezidenta SR k uvedeným výročiam nadviazal veliteľ vzdušných síl generálmajor Martin Babiak, ktorý vzydvihol dôležitosť pripomínať si najvýznamnejšie medzníky Slovákov v novodobých dejinách a poukázal na spätosť vzdušných síl s týmito sviatkami. Zároveň zdôraznil potrebu hrdosti Slovákov na statočnosť všetkých, ktorí bojovali počas SNP na zemi či vo vzduchu v hlbokom tyle nepriateľa.

Po slávnostnom zhromaždení sa velenie vzdušných síl zúčastnilo na spomienkovej slávnosti pri Pamätníku SNP vo Zvolene „Valaška“, ktorý bol odhalený 29. augusta 1974 pri príležitosti 30. výročia SNP. Druhá časť ceremoniálu pokračovala pri pamätníku povstaleckých generálov Jána Goliana a Rudolfa Viesta, ktorý je umiestnený pri budove veliteľstva VzS.

Vyvrcholením pripomenutia si hrdinstva žijúcich pamätníkov a najmä obetí SNP budú celoštátne oslavy SNP pri Pamätníku SNP v Banskej Bystrici, ktoré sa uskutočnia zajtra dňa 29. septembra 2012. Na ne nadviaže najväčšie letecké podujatie roka - Medzinárodné letecké dni SIAF 2012, ktoré sa budú konať práve pri príležitosti 68. výročia Slovenského národného povstania a 20. výročia prijatia Ústavy SR.


111

Autor: mjr. Zdenko Baranec , Foto: vvzs - Dátum: 28.08.2012
Čítanosť: 8990
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share