Preskocit navigáciu

Letecká základňa Sliač dnes stredobodom pozornosti - Aktualizované


Letecká základňa Sliač dnes stredobodom pozornosti - Aktualizované

Dôvodom bol prílet amerického strategického bombardéra B-52 Stratofortrees na leteckú základňu Sliač. Už od skorých ranných hodín netrpezlivo obkľučovalo príjazdovú cestu na Sliač mnoho prívržencov tohto amerického historického bombardéra, aby na vlastné oči uvideli jeho pristátie. Ide o jedno z najväčších lietadiel spomedzi takmer stovky lietadiel, ktoré sa už tento víkend predvedú širokej verejnosti počas Medzinárodných leteckých dní SIAF 2012. Pre názornosť uvádzame, že jeho dĺžka je takmer 49 metrov a rozpätie krídiel viac ako 56 metrov.

Vďaka osobnej angažovanosti veliteľa vzdušných síl generálmajora Martina Babiaka priletela dnes na Slovensko historicky po prvýkrát B-52 až z americkej Louisiany. Let trval 13 hodín a bez doplnenia paliva. Prílet tejto leteckej techniky na leteckú základňu Sliač bol logisticky veľmi náročný. Organizačný tím, Veliteľstvo Vzdušných síl a letecká základňa Sliač sa pripravovali na jej pristátie už niekoľko mesiacov, nakoľko nemôže pristáť hocikde. Letisková dráha musí uniesť veľkú nosnosť a byť dostatočne široká a dlhá. Letecká základňa Sliač po modernizácii jej letiskovej dráhy tieto všetky kritéria spĺňa.

B-52 má ešte jedno prvenstvo. Na leteckej základni Sliač bude počas leteckých dní najdlhšie zo všetkých účinkujúcich lietadiel. Keďže jej rozmery sú gigantické, musí ako prvá priletieť a posledná odletieť. Medzičasom bude stáť na statickej ukážke, aby si ju mohlo pozrieť čo najviac návštevníkov.

Doobedňajší prílet osemmotorového obra si nenechali ujsť ani  podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert KALIŇÁK, minister obrany SR Martin GLVÁČ spolu s náčelníkom Generálneho štábu SR generálporučíkom Petrom VOJTEKOM. Uvedenú delegáciu privítal na leteckej základni Sliač veliteľ vzdušných síl generálmajor Martin BABIAK a veliteľa tejto základne plukovník Vladimír LISÝ.

Po úvodnom prielete B-52 ponad pristávaciu dráhu a následnom elegantnom pristáti sa delegácia presunula k Pamätníku SNP do Banskej Bystrice, kde za účastí najvyšších štátnych predstaviteľov, významných hostí a priamych účastníkov povstania dnes vyvrcholili celoštátne oslavy 68. výročia Slovenského národného povstania.

V poobedňajších hodinách sa bombardér B-52 stal stredobodom pozornosti aj pána prezidenta - hlavného veliteľa OS SR Ivana Gašparoviča a ostatných ústavných činiteľov.


6 6 2223335578B-52G 122G3G3G31011

Autor: vvzs, SIAF , Foto: Ondrej Maliniak, por. Peter Tkáč, rtn. Roman Chovanec, Miroslav Gyűrösi - Dátum: 29.08.2012
Čítanosť: 17981
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share