Preskocit navigáciu

Letecké dni SIAF 2012 v plnej paráde - Aktualizované


Letecké dni SIAF 2012 v plnej paráde - Aktualizované

A konečne je to tu! Najočakávanejšia letecká udalosť roka dnes prepukla v plnej paráde. Od skorých ranných hodín sa doslova dav ľudí z takmer celého Slovenska a tiež zahraničia presúvalo na leteckú základňu Sliač, aby tu boli včas a nezmeškali ani jednu letovú či statickú ukážku 95 lietadiel zo 14 krajín sveta.

K dôležitosti tohtoročných leteckých dní prispelo oficiálne otvorenie pánom prezidentom a hlavným veliteľom OS SR Ivanom Gašparovičom a ministrom obrany SR Martinom Glváčom. Minister Glváč vo svojom príhovore zdôraznil symboliku dátumu 1. septembra, kedy si pripomíname 20. výročie prijatia Ústavy Slovenskej republiky. Podľa ministra so štátnosťou úzko súvisia aj Ozbrojene sily SR ako jeden z jej pilierov. "Vzdušné sily našich ozbrojených síl zabezpečujú bezpečnosť nás všetkých a preto je nemysliteľné, aby sme ich okliešťovali a obmedzovali ich spôsobilosti," povedal Glváč. Minister sa prihovoril aj návštevníkom leteckých dní. "Pri sledovaní excelentných výkonov našich pilotov na drahých strojoch netreba vidieť iba desiatky miliónov použitých na ich prevádzku a výcvik, ale hlavne našu bezpečnosť a istotu a spôsobilosti nášho vojenského letectva." Súčasťou slávnostného otvorenia bol prelet historických lietadiel, zoskok parašutistov a nechýbal ani tradičný prelet dvojice domovských lietadiel MiG-29.

Medzi čestnými hosťami dnešného dňa boli aj podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák, minister obrany SR Martin GLVÁČ, minister spravodlivosti Tomáš Borec, ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a nechýbal ani najvyšší predstaviteľ ozbrojených síl generálporučík Peter Vojtek. Svojou účasťou poctili toto ojedinelé podujatie aj ďalší vysoký predstavitelia vlády, rezortu obrany, diplomatického zboru, kultúrneho a spoločenského života.

Ani tento rok nechýbal majster leteckej akrobacie, ozdoba mnohých leteckých šou sveta, pilot, ktorý ovláda viac než 110 rôznych typov lietadiel, jednoducho rekordman a šoumen Zoltán Veres z Maďarska. Južní susedia predstavili okrem historickej krásy – dvojmotorové dopravné lietadlo Lisunov Li-2 aj lietadlo novej generácie JAS-39D Gripen. Letecký zážitok prostredníctvom Gripenu ponúkli divákom aj Švédske vzdušné sily.

Jedným z najnavštevovanejších miest počas dnešného dňa boli nepochybne priestory statickej ukážky strategického amerického bombardéra B-52. Naši severní susedia nám ponúkli mnohé lahôdky, ako špičkový tím skupiny Orlik, nadzvukové bojové lietadlá Su-22M4 či taktické transportné lietadlo CASA C-295M. Leteckú šou obohatili svojimi vystúpeniami aj Rakúske vzdušné sily so strojmi EF 2000 Eurofighter Typhoon, Pilatus PC-6, či vrtuľníkom Augusta Bell. Z belgických vzdušných síl sa v úlohe prepadového, doprovodného a hliadkujúceho stíhača predstavilo lietadlo F-16. Z nemeckého Lechfeldu sa divákom predviedla aj stíhačka PA-200 Tornado. Farby vlajky Českej republiky dnes hájili okrem iného aj letecká technika Aero L-159 ALCA a Mi-24.

Dnešný deň predviedli majstrovské umenie leteckej pilotáže aj domáci. Piloti leteckej základne Sliač predviedli husársky kúsok na stíhačkach MiG-29 počas manévrového vzdušného boja a sólo display ukážky a nechýbalo ani oku lahodiace vystúpenie na L-39 Albatros. Manévrovacie schopnosti vrtuľníka Mi-17 zase ukázali širokej verejnosti prešovskí piloti.

Vysokú úroveň profesionality, odhodlanie a nadšenie pre lietanie predviedli Talianske vzdušné sily prostredníctvom dych vyrážajúcich akrobatických kreácii v podaní akrobatickej skupiny Frecce Tricolory, ktorá patrí medzi špičku akrobatického lietania.

Tento rok sa excelentne predviedli aj Švajčiari prostredníctvom bojového a najvšestrannejšieho lietadla súčasnosti a to F/A-18 Hornet. Jedným z top lákadiel bola počas leteckej šou SIAF 2012 aj neskutočne dravý najnovší skvost Ruskej federácie MiG-29M2. Dnešný deň nepatril len najmodernejšej vojenskej leteckej technike, ale aj historickým a civilným lietadlám. Nemalé priestory leteckej základne Sliač dnes zaplnila aj pozemná technika slovenských vzdušných síl, vojenskej a štátnej polície.

Počas dvoch dní navštívilo toto veľkolepé letecké podujatie vyše 120 000 účastníkov. 

A čo dodať na záver? Ďakujeme všetkým,  ktorí sa s veľkým odhodlaním pustili do organizácie tak veľkého projektu. Stálo to nemalé vynaložené úsilie. Osobná angažovanosť veliteľa Vzdušných síl, tvrdá práca organizačného výboru pod vedením plukovníka Ivana HŮLEKA, kolektívu organizátora leteckých dní Slovenskej leteckej agentúry na čele s Hubertom ŠTOKSOM a ďalších mnohých príslušníkov vzdušných síl je dôkazom spolupatričnosti, hrdosti na históriu a súčasnosť slovenského vojenského letectva.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=917

 



Autor: vvzs, SIAF , Foto: rtn. Roman Chovanec, voj.2.st. Slávka Pulíková, Ivan Kelement - MO SR, kpt. Rudolf Chocholáček, Ondrej Maliniak, mjr. Attila Hajzer - Dátum: 01.09.2012
Čítanosť: 12965
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share