Preskocit navigáciu

Deň vojenského letectva na leteckej základni Sliač


Deň vojenského letectva na leteckej základni Sliač

Oslavy sviatku patriaceho slovenskému vojenskému letectvu, vyhláseného za účasti zástupcov útvarov vzdušných síl 17. septembra 2009 pri Pamätníku padlých letcov v SNP v obci Zolná, obmieňajú každoročne svoju podobu. Po tom, ako bol v roku 2011 generálmajorom Martinom Babiakom za operného spevu sólistu Martina Babjaka znovuvysadený tretí dub v priestoroch letiska s historickým názvom „Tri duby“, stal sa tohtoročný Deň slovenského vojenského letectva príležitosťou pre ďalšie rozvíjanie tradícií Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Dňa 17. septembra 2012 bol program slávnostného nástupu v priestoroch Pamätníka padlým letcom v SNP a v spojeneckých misiách Zmiešaného krídla generálmajora Otta Smika na Sliači za účasti aktívnych a bývalých letcov ako aj významných hostí naozaj pestrý. Po vyhlásení rozkazu veliteľa vzdušných síl ku dňu letectva, odovzdaní titulov zaslúžilých letcov a letovodov, nasledoval prvý slávnostný prejav nového veliteľa VzS plukovníka Miroslava Korbu. Vo svojom príhovore zúčastneným príslušníkom veliteľstva VzS a zmiešaného krídla Sliač poďakoval za prácu, za zodpovedný prístup k plánovaným aj operatívnym úlohám a zdôraznil, že nielen kvalita techniky, ale práve lojálny a profesionálny prístup ľudí má najväčší podiel pri napĺňaní stanovených úloh.

Po príhovore veliteľa zmiešaného krídla plukovníka Vladimíra Lisého, ktorý predstavil leteckú a meteorologickú techniku novovytvorenej vonkajšej expozície siene cti a slávy nasledovalo slávnostné odhalenie a požehnanie vojenského lietadla „L – 39 Otto Smik“.

Oslavy dňa letectva boli zavŕšené po symbolickom rozstrihnutí pásky vonkajšej expozície samostatným programom odhalenia sochy „Letec“ v priestoroch severnej časti letiska.

Odkaz, ktorý znel dňa 17. septembra 2012 z úst veliteľa vzdušných síl, patrí všetkým, ktorí sa 24 hodín denne a 365 dní v roku podieľajú na zabezpečení úloh vzdušných síl a nemohli sa zúčastniť slávnostných nástupov ku dňu letectva: „Každý z Vás môže byť hrdý za ten väčší či menší diel pomyselnej reťaze, kde má aj ten najmenší článok svoj zmysel... želám Vám, aby koľko leteckej techniky našich vzdušných síl vzlietne, rovnaký počet aj vždy pristál".

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=925

 



Autor: mjr. Zdenko Baranec , Foto: vvzs - Dátum: 18.09.2012
Čítanosť: 10425
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share