Preskocit navigáciu

Deň ozbrojených síl SR vo veliteľstve vzdušných síl


Deň ozbrojených síl SR vo veliteľstve vzdušných síl

Dňa 22. septembra si slovenské ozbrojené sily už viac než 15 rokov pripomínajú svoj „Deň“, ktorého vytvorenie historicky nadväzuje na prvé organizované vojenské vystúpenie slovenských dobrovoľníkov za slobodu, demokraciu a národné práva pri Brezovej pod Bradlom.

Na počesť tejto víťaznej bitky nad ozbrojenými jednotkami v službách vlády v Budapešti, ktorá patrí k najdôležitejším momentom vojenských dejín Slovenska, bol tento deň vyhlásený za Deň ozbrojených síl Slovenskej republiky. Revolučné udalosti rokov 1848 – 1849 zachvátili veľkú časť Európy a zároveň vytvorili vhodné podmienky aj na ozbrojené vystúpenie Slovákov. 16. septembra 1848 bola konštituovaná Slovenská národná rada ako vrcholný politicko-vojenský orgán Slovákov, ktorému sa podarilo utvoriť samostatný ozbrojený dobrovoľnícky zbor. Slováci presvedčivo dokázali, že za svojbytnosť slovenského národa a jeho neodňateľné práva dokážu bojovať aj so zbraňou v ruke. Odkaz udalostí z 22. septembra 1848 a Povstania rokov 1848 – 1849 sa vinie celými novodobými dejinami Slovenska.

Príslušníci veliteľstva vzdušných síl si tento Deň pripomenuli formou slavnostného nástupu a vyhlásenia rozkazu prezidenta Slovenskej republiky – hlavného veliteľa Ozbrojených síl SR. Po udelení morálnych ocenení náčelníka GŠ OS SR pozdravil v mene veliteľa vzdušných síl zástupca veliteľa plukovník Ivan Hůlek. Pripojil sa k slovám rozkazu prezidenta, z ktorého odzneli slová poďakovania za zodpovedný prístup pri plnení úloh ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Odkaz, ktorý sa bude niesť z tohtoročného Dňa OS SR do budúcnosti, je možné považovať za nosnú myšlienku tohto slávnostného dňa:
„Buďte hrdí na vojenské činy slovenských dobrovoľníkov a povstalcov z revolúcie meruôsmych rokov i ostatných účastníkov odboja za národnú slobodu, nezávislosť, demokraciu a ľudské práva.“


Deň ozbrojených síl SR vo veliteľstve vzdušných sílDeň ozbrojených síl SR vo veliteľstve vzdušných sílDeň ozbrojených síl SR vo veliteľstve vzdušných sílDeň ozbrojených síl SR vo veliteľstve vzdušných síl

Autor: mjr. Zdenko Baranec , Foto: vvzs - Dátum: 21.09.2012
Čítanosť: 10082
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share