Preskocit navigáciu

Návrat letcov z medzinárodného cvičenia RAMSTEIN ROVER 2012 - Aktualizované


Návrat letcov z medzinárodného cvičenia RAMSTEIN ROVER 2012 - Aktualizované

Medzinárodné cvičenie RAMSTEIN ROVER 2012 sa radí medzi najväčšie reálne letecké cvičenia organizované v roku 2012 spoločným veliteľstvom vzdušných síl NATO Ramstein. Bolo zamerané na výcvik pilotov a predsunutých leteckých navádzačov (FAC - Forward Air Controller) v navedení na pozemné ciele pred nasadením do operácie ISAF.

Účasťou na tomto medzinárodnom cvičení sa zavŕšil niekoľkoročný výcvik pilotov VzS OS SR na lietadlách L-39 a Mi-17 vo výcviku pri úderoch na pozemné ciele a blízkej leteckej podpory pozemných vojsk (CAS - Close Air Support) počas navedenia predsunutými leteckými navádzačmi, pretože po prvýkrát v histórii samostatnej SR boli vykonané údery na pozemné ciele s ostrou muníciou mimo územia SR.

Počas dvoch týždňov letovej činnosti piloti plnili úlohy blízkej leteckej podpory v súčinnosti s predsunutými leteckými navádzačmi zo všetkých zúčastnených (16) krajín.

Scenáre navedení na pozemné ciele boli vytvorené skúsenými inštruktormi podľa aktuálnych požiadaviek a skúseností pred nasadením v operácii ISAF s cieľom dokonale pripraviť predsunutých leteckých navádzačov. V priestoroch mimo strelníc boli scenáre zamerané na podporu pozemných vojsk pri vykonávaní presunov do záujmových oblastí (convoy), vyhľadávaní úkrytov a hliadkovaní.

Počas cvičenia slovenskí piloti vykonali v priebehu takmer 60 hodín vyše 60 letov a z leteckých kanónov odpálili cez 2 500 nábojov.

 Medzinárodné cvičenie RAMSTEIN ROVER 2012 prinieslo všetkým zúčastneným krajinám bohaté a jedinečné skúsenosti a zároveň sa veľmi intenzívne prehĺbila ich vzájomná spolupráca.


12222222C1C1C1C2

Autor: kpt. Radovan Cingel , Foto: zdroj - airn.nato - Dátum: 21.09.2012
Čítanosť: 9776
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share