Preskocit navigáciu

Vzdušné sily sa úspešne prezentovali počas Dní NATO v Ostrave


Vzdušné sily sa úspešne prezentovali počas Dní NATO v Ostrave

Pristátím dvojice lietadiel MiG-29AS a podporného lietadla L-410 na leteckej základni Sliač dňa 24. septembra 2012 sa ukončili plánované zahraničné vystúpenia lietadiel MiG-29 na leteckých dňoch v roku 2012. Posledným vystúpením boli Dni NATO (NATO Days), konané každoročne na letisku Leoše Janáčeka v Ostrave, Česká republika.

Uvedených leteckých dní sa na osobné pozvanie veliteľa vzdušných síl Armády Českej republiky zúčastnil aj Veliteľ Vzdušných síl OS SR plukovník Miroslav KORBA. Obe strany počas osobného stretnutia prerokovali možné alternatívy vzájomnej spolupráce či už v oblasti výcviku ale aj zdieľania nadobudnutých spôsobilosti a výcvikových priestoroch. Do plodnej diskusie sa zapojili svojimi návrhmi aj veliteľ Vzdušných síl Maďarskej republiky brigádny generál Albert Sáfár a zástupca veliteľa vzdušných síl Švédska brigádny generál Johan Svensson.

Plukovník Korba sa počas návštevy stretol aj s ďalšími významnými osobnosťami medzi ktoré nepochybne patril aj brigádny generál v.v. Zdeňek Škarvada, ktorému osobne zablahoželal ku krásnemu životnému jubileu 95. rokov. Generál Škarvada bol jedným z popredných vojenských stíhacích pilotov britskej kráľovskej letky RAF, ktorý sa počas druhej svetovej vojny podieľal mimoriadnymi činmi na záchrane ľudských životov.

Vzdušné sily OS SR, už ako tradičný účastník, pripravili tento rok dve dynamické ukážky leteckej techniky. MiG-29AS sa tak predviedol počas sólo ukážky, ktorú vykonal pplk. Marián Bukovský a prítomní návštevníci mohli obdivovať taktiež vystúpenie dvojice lietadiel MiG-29AS počas simulovaného manévrového vzdušného boja tzv. Dog Fight, ktorý predviedli mjr. František Pytlík a mjr. Martin Kuterka. Práve toto vystúpenie vzbudilo veľké ohlasy a obdiv prítomných návštevníkov, nakoľko je svojim spôsobom ojedinelé a divácky nesmierne príťažlivé.

Príslušníci zmiešaného krídla Sliač aj tento rok opätovne preukázali vysokú profesionalitu pri príprave leteckej techniky ako aj pri vykonávaní jednotlivých vystúpení a prispeli tak pozitívnej prezentácii Vzdušných síl OS SR.

Víkendovú leteckú šou tento rok na mošnovskom letisku zhliadlo dokopy 208 tisíc divákov.


111122223388899991010

Autor: vvzs, zk Sliač , Foto: Ondrej Maliniak - Dátum: 24.09.2012
Čítanosť: 11716
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share