Preskocit navigáciu

Návšteva českých "ertevákov"


Návšteva českých

„To je naše ST-čko!“ skríkli českí vojaci pri pohľade na fotografiu slovenského rádiolokátora ST-68MSK v prezentácii staršieho technika kompletu rádiolokačného prieskumu (RLPs) z roty RLPs Veľká Ida rotmajstra Ivana Čižmaroviča.

V polovici októbra navštívilo sedemnásť príslušníkov AČR pod vedením náčelníka rádiotechnického vojska Sekcie rozvoja druhov síl Generálneho štábu AČR podplukovníka Ing. Ondru Juríčka a zástupcu veliteľa Rádiotechnického práporu Stará Boleslav kapitána Ing. Tomáša Strnada Prápor rádiolokačného prieskumu Brigády velenia, riadenia a prieskumu Zvolen. Keďže obe krajiny využívajú rádiolokačnú techniku starej sovietskej výroby, cieľom návštevy bolo oboznámiť českých kolegov s kladmi a zápormi modernizácie zrealizovanej na prostriedkoch používaných v OS SR.

Trojdňový program začal v utorok 16. októbra 2012 prezentáciou práporu RLPs v priestoroch roty RLPs Veľká Ida. Zástupca veliteľa práporu major Ing. Miroslav Mišovic v nej priblížil hlavné úlohy, štruktúru a poslanie práporu. Po obede nasledovali prezentácie jednotlivých modernizovaných RL prostriedkov. Mobilný prehľadový trojdimenzionálny rádiolokátor ST-68MSK opísal rotmajster Čižmarovič, stacionárny prehľadový dvojdimenzionálny rádiolokátor RL-4AM náčelník rádiolokátora nadporučík Ing. Štefan Vávra z Veľkej Idy a mobilný prehľadový trojdimenzionálny rádiolokátor P-37MSK veliteľka kompletu nadporučíčka Ing. Katarína Lehotská z roty RLPs Michalovce.

Českí špecialisti sa živo zaujímali o prínos modernizácie jednotlivých komponentov, ich poruchovosť, skrátenie doby zvinutia a rozvinutia rádiolokátorov v prípade presunov, ale i časové rozpätie technických opráv a spôsob ich vykonávania.

Po teoretickej časti sa presunuli na „bojovku“, kde si mohli naživo prezrieť spomínanú techniku najskôr vo Veľkej Ide, následne v Michalovciach a vo štvrtok v Hlohovci.

V rámci návštevy mali možnosť navštíviť aj Zmiešané krídlo Otta Smika Sliač, kde ich sprevádzal veliteľ práporu podpory major Ing. Ján Mihálik.

V stredu prijal „ertevákov“ veliteľ zvolenskej brigády velenia, riadenia a prieskumu plukovník gšt. Ing. Juraj Grivna spolu s veliteľom operačného centra brigády podplukovníkom Ing. Rastislavom Fidesom. Ten im v stredisku riadenia a uvedomovania doplnil poznatky o systéme spracovávania rádiolokačných informácií prijímaných z rôt RLPs.
„Oslovila ma modernizácia vášho rádiolokátora ST-68. Lenže ak by bolo rozhodnutie na mne, radšej by som sa vydal cestou nákupu nových rádiolokačných prostriedkov a nie modernizácie starých,“ zhrnul v závere návštevy český kolega kapitán Strnad.
Na záver návštevy sa major Mišovic rozlúčil s návštevou nasledujúcimi slovami: „Som vďačný za možnosť podeliť sa o skúsenosti a verím, že budeme môcť čoskoro návštevu opätovať.“


1111222

Autor: rtn. Mgr. Zuzana MILDEOVÁ , Foto: rtn. Mgr. Zuzana MILDEOVÁ - Dátum: 19.10.2012
Čítanosť: 15117
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share