M.Glváč: Naši vojaci sú pripravení reagovať aj v prípade nehody v atómovej elektrárni


M.Glváč: Naši vojaci sú pripravení reagovať aj v prípade nehody v atómovej elektrárni

Slovenskí vojaci sú pripravení na krízové situácie. Potvrdili to počas dvojdňového cvičenia krízového manažmentu Havran 2012, kedy pod gesciou Ministerstva vnútra riešili spolu s políciou, hasičmi, záchranármi, krízovými štábmi samospráv a ďalšími ministerstvami simulovanú haváriu jadrovej elektrárne. Na cvičení sa zúčastnilo celkovo 52 príslušníkov Ozbrojených síl SR.

„Toto cvičenie nám opäť dokázalo, že slovenskí vojaci sú pripravení reagovať na rôzne krízové situácie a obyvatelia Slovenska sa na nich môžu spoľahnúť. Dokazujú to nielen pri prírodných katastrofách, povodniach, či snehových kalamitách. Tentokrát však ukázali, že sú pripravení okamžite nasadiť sily a prostriedky aj v prípade priemyselnej havárie, akou je napríklad porucha v atómovej elektrárni,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

Na cvičení sa podieľali predovšetkým profesionálni vojaci z Práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany z Rožňavy. V Nitre napríklad kontrolovali 52 osôb, u ktorých bolo podozrenie na rádioaktivitu. U 11 z nich sa zistila kontaminácia a museli prejsť „hygienickou očistou“. V Bratislave, Trenčíne a vo Zvolene plnili vojaci z rožňavského práporu úlohy poradcov pre náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR a veliteľov jednotlivých síl.

Cvičenie Havran, ktoré simulovalo haváriu jadrovej elektrárne v dôsledku seizmickej udalosti s epicentrom v blízkosti Jaslovských Bohuníc sa uskutočnilo v dňoch 17. a 18. októbra. Začalo v skorých ranných hodinách vyhlásením pohotovosti, mobilizovaním havarijnej komisie a tiež aktiváciou krízových štábov dotknutých samospráv.


M.Glváč: Naši vojaci sú pripravení reagovať aj v prípade nehody v atómovej elektrárniM.Glváč: Naši vojaci sú pripravení reagovať aj v prípade nehody v atómovej elektrárniM.Glváč: Naši vojaci sú pripravení reagovať aj v prípade nehody v atómovej elektrárniM.Glváč: Naši vojaci sú pripravení reagovať aj v prípade nehody v atómovej elektrárniM.Glváč: Naši vojaci sú pripravení reagovať aj v prípade nehody v atómovej elektrárni

Autor: MO SR - KOd , Foto: prRCHBO - Dátum: 22.10.2012
Čítanosť: 10923
Verzia pre tlač

Skočiť na menu