Preskocit navigáciu

Veliteľ vzdušných síl na stretnutí s partnermi z NATO


Veliteľ vzdušných síl na stretnutí s partnermi z NATO

V dňoch 19.-27. októbra 2012 sa konalo stretnutie veliteľov vzdušných síl jednotlivých členských krajín NATO ktorého sa zúčastnil aj Veliteľ VzS OS SR plk. Miroslav Korba.

Stretnutie bolo rozdelené do dvoch častí. V prvej časti konanej v HQ AC Ramstein v Nemecku boli rozoberané otázky súčasnej a budúcej štruktúry velenia a riadenia NATO, kde nová štruktúra NATO by mala byť flexibilnejšia pri riešení vojenských konfliktov a bude odrážať skúsenosti z operácie Unified Protector (Líbya). Jednou z najviac rezonujúcich tém bolo zabezpečenie základných vojenských spôsobilostí vzdušných síl členských krajín NATO vzhľadom na súčasnú vojensko - politickú a hlavne ekonomickú situáciu.

V druhej časti stretnutia sa velitelia vzdušných síl presunuli do USA. Tu sa oboznámili so súčasnými trendmi vo vzdušných silách USA. Počas návštev na rôznych základniach a školiacich strediskách USAF boli rozoberané otázky týkajúce sa vzájomnej spolupráce medzi jednotlivými členskými štátmi NATO. Návštevy základní boli spestrené ukážkami najmodernejšej techniky USAF.

Stretnutie veliteľov vzdušných síl prispelo k obohateniu a výmene skúseností pri riešení problémov vzdušných síl členských krajín NATO, nastolilo otázky uschopnenia novej štruktúry NATO a taktiež boli identifikované priestory ďalšej možnej spolupráce v rámci členských krajín.


Veliteľ vzdušných síl na stretnutí s partnermi z NATOVeliteľ vzdušných síl na stretnutí s partnermi z NATOVeliteľ vzdušných síl na stretnutí s partnermi z NATOVeliteľ vzdušných síl na stretnutí s partnermi z NATO

Autor: mjr. Martin Javoš , Foto: USAF - Dátum: 30.10.2012
Čítanosť: 10099
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share