Preskocit navigáciu

4. časť - Staršia skladníčka - účtovateľka


4. časť - Staršia skladníčka - účtovateľka

Staršia skladníčka - účtovateľka, des. Katarína Saková, nadobudla počas dvoch mesiacov bohaté skúsenosti s požiadavkami profesionálnych vojakov pre tovar a sortiment, ktorý denne zlepšuje alebo napomáha ku skultúrneniu prostredia a ich života v jednotke.

Skratka obchodu s predmetmi každodennej potreby v mieste pôsobenia jednotky SLOVCON je PX. Málokto vie, že uvedená skratka vznikla z anglického originálu barter exchange (výmenný obchod), ktorého vznik siaha do hlbokej minulosti ľudstva. Barter je systém, podľa ktorého sa tovar alebo služby dajú priamo vymeniť za iný tovar alebo služby bez použitia meny.

„Na začiatku som nakupovala vo veľkom množstve nápoje a sladkosti. V letnom období boli veľké teploty. Strata tekutín a minerálov v tele sa odrazila aj na sortimente a požiadavkách. Hneď po príchode som si musela zvyknúť, že tovar a ponuka je iná ako na Slovensku. Začiatok v predajni bol hlavne o orientácii v teréne, pretože som si musela zisťovať a porovnávať ceny. Vždy v stredu nakupujem nový sortiment. Od rána až do poobedňajších hodín na gréckej strane ostrova navštevujem rôznych dodávateľov, s ktorými mám povolenie na odber tovaru. Často zažívam humorné situácie, nakoľko používam naše klasické – a ešte hento. Samozrejme, že mi nerozumejú a smejem sa sama na sebe, ako mi naša ľubozvučná slovenčina pomáha. Dávam pozor na množstvá a kvalitu. Domáci dodávatelia mi pri novej požiadavke na tovar sľúbia, že tovar bude v najbližšej dobe. Ale medzi nami – je známe, že my máme hodinky a oni čas. Často sa mi stane, že ešte aj po niekoľkých návštevách objednaný tovar nie je dodaný. Pre SLOVCON je nulová tolerancia alkoholu. V priestore Sektoru 4 alkohol a cigarety v predajni neponúkam. Výnimkou je povolenie na predaj piva pre príslušníkov SRBCON, HUNCON a CROCON. Švédsky veteráni vstupovali do predajne s nádejou na kúpu „slovenského ostrejšieho“ a silnejšieho slovenského tabaku, ako ho poznajú. Hm, asi som sklamala ich predstavu. Počas otváracích hodín sa rada s každým porozprávam a medzi rečou zisťujem alebo sa mi i zdôveria, čím by som mohla oživiť ponúkaný tovar.“

V malom priestore obchodíka sa ocitnete medzi tovarom, ktorý je použiteľný kdekoľvek. Krásny zvonček s logom Cyprus si chlapi kupujú ako upomienkový predmet, darček manželke, deťom pod stromček alebo ako ozdoba do izby. Funkcia staršej skladníčky - účtovníčky však obsahuje aj iné činnosti. Hlavný dôraz je kladený na dodržiavanie hygienických predpisov, požiarnej ochrany, zabezpečenie správneho uloženia a manipulácie s daným materiálom, kontrola termínov trvanlivosti tovaru, vedenie presnej dokumentácie, pravidelné mesačné inventúry a udržiavanie čistoty v predajni a v blízkom okolí, zabezpečenie predajne a priestorov proti krádeži, živelným pohromám a krátka obhliadka pred uzamknutím predajne.

Popri plnení svojich povinností sa venuje športovej aktivite. Rada sa pohybuje v spoločnosti svojich priateľov a tzv. “spolubojovníkov“ a snaží sa spoznávať ostrov. Je príjemná a nejeden z nás sa rád s ňou porozpráva. V súkromí je skromná a má tiež plány do ďalekej budúcnosti. „ Poznáte to, keď máte rodinný dom, už tu opravujem strechu, mením krov a tak mám cieľ na použitie zarobených peňazí. Môj priateľ mi maximálne pomáha po psychickej stránke. Bez jeho podpory a trpezlivosti by som sem asi nikdy nenašla odvahu prísť!“, podotýka Katka.

Príslušníci SLOVCON chodia do tohto maličkého priestoru radi. Popri čajíku z plechovky si radi pohovoria a zasmejú sa na dobrých slovenských vtipoch. Vždy usmievavá a ochotná. Taká, ako ju my Slováci vnímame.


Staršia skladníčka - účtovateľkaStaršia skladníčka - účtovateľkaStaršia skladníčka - účtovateľkaStaršia skladníčka - účtovateľkaStaršia skladníčka - účtovateľka

Autor: nrtm. Andrea Petrová , Foto: por. Radoslav Takáč - Dátum: 19.12.2012
Čítanosť: 14618
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share