Preskocit navigáciu

Veliteľstvo vzdušných síl si pripomína 20. výročie vzniku SR a ozbrojených síl SR


Veliteľstvo vzdušných síl si pripomína 20. výročie vzniku SR a ozbrojených síl SR

Tak, ako sa situácia a podmienky v Ozbrojených silách SR a v Slovenskej republike za uplynulých 20 rokov postupne vyvíjajú, rovnako sú aj jednotlivé slávnostné zhromaždenia a nástupy vo vojenských útvaroch a v uplynulých rokoch rýdzo špecifické. Uvedené je možné pripísať aj slávnostnému zhromaždeniu príslušníkov veliteľstva vzdušných síl vo Zvolene, ktoré sa uskutočnilo 7. januára 2013 pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky.

Po vyhlásení rozkazu hlavného veliteľa Ozbrojených síl SR, prezidenta SR Ivana Gašparoviča nasledovalo odovzdanie vojenských medailí a odznakov vybraným profesionálnym vojakom a zamestnancom veliteľstva.

Súčasťou príhovoru veliteľa vzdušných síl plukovníka Miroslava Korbu boli okrem zdôraznenia vynikajúceho splnenia významných úloh vzdušných síl v predchádzajúcom roku 2012 najmä priania všetkým prítomným do nasledujúceho obdobia. Zhodnocovanie uplynulých dvadsiatich rokov, ktoré nadviazalo na slová rozkazu prezidenta Slovenskej republiky, boli dôležitým odkazom prítomným či neprítomným, aktívnym či bývalým príslušníkom vzdušných síl bez ohľadu na to, či slúžia v ozbrojených silách 10, 20 či 25 rokov.

Počas príhovoru plukovníka Korbu odzneli aj tieto slová: „Mnohí si za obdobie uplynulých dekád určite pamätáte oveľa väčší počet podriadených zväzkov v štruktúre divízie alebo zboru letectva a protivzdušnej obrany so sídlom vo Zvolene. To krátke obdobie, ktoré predchádzalo 1. januáru 1993, kedy vznikla Slovenská republika oddelením Českej a Slovenskej federatívnej republiky, bolo spojené s delením a presunom techniky, redislokáciami a zdolávaním ťažkostí v nových priestoroch. I dnes sú medzi Vami mnohí, ktorí by nám o tom vedeli rozprávať skutočne dlho. Práve im by som chcel pri tejto príležitosti vyjadriť dvojnásobné ďakujem. Vaša práca a práca mnohých, ktorí už dnes nemôžu byť medzi nami, a najmä jej výsledky sa stali pevnými základmi súčasných, 20 – ročných vzdušných a ozbrojených síl.“


1111222

Autor: mjr. Zdenko Baranec , Foto: voj. 2.st. Michal Malček - Dátum: 09.01.2013
Čítanosť: 10306
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share