Preskocit navigáciu

Príslušníci zimnej údržby letiska majú opäť plné ruky práce


Príslušníci zimnej údržby letiska majú opäť plné ruky práce

      Primárnym poslaním leteckej základne Sliač je zabezpečiť nepretržitú obranu a ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky a vzdušného priestoru Aliancie. To znamená, že bojové lietadlá pohotovostného systému sú schopné v prípade nutnosti kedykoľvek vzlietnuť a zasiahnuť. Aby to bolo možné aj za takých poveternostných podmienok aké včera sužovali väčšiu časť Slovenska, je nutné vykonávať zimnú údržbu letiska. Na tento účel slúži pohotovostná zmena zimnej údržby letiska (ZÚL).

     Včerajšia snehová nádielka im priniesla veľa práce. V pohotovostnej zmene ZÚL je 9 osôb a niekoľko kusov ťažkej techniky. Ich hlavnou úlohou je údržba spevnených letiskových plôch. Prioritne sa čistia letiskové plochy, slúžiace pre bezpečný vzlet lietadiel pohotovostného systému. To znamená vzletová a pristávacia dráha v určitej šírke a výjazdy z hangárov. Až keď je táto úloha splnená, môže pohotovostná zmena ZÚL začať s čistením ostatných letiskových plôch.

      Zimná údržba letiska sa vykonáva každý rok od 1. novembra do 31. marca, v 12-hodinových zmenách, 24 hodín nepretržite. Príslušníci ZÚL začínajú s čistením plôch letiska ihneď po ukončení sneženia, alebo vtedy keď výška napadnutého snehu prevyšuje 5 centimetrov."


Príslušníci zimnej údržby letiska majú opäť plné ruky prácePríslušníci zimnej údržby letiska majú opäť plné ruky práce

Autor: por. Peter Tkáč , Foto: zk Sliač - Dátum: 16.01.2013
Čítanosť: 8808
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share