Preskocit navigáciu

Slováci na Cypre ocenení medailami s modrou stuhou


Slováci na Cypre ocenení medailami s modrou stuhou

Medailou síl OSN za službu mieru bolo 7. februára na veliteľstve UNFICYP v cyperskej Nikózii ocenených 36 slovenských príslušníkov misie počas slávnostného nástupu všetkých kontingentov misie pod vlajkou OSN.

Vybraní príslušníci zo všetkých sektorov boli odmenení medailou „UN force MEDAL“, ktorá sa udeľuje vojakom slúžiacim v zahraničnej misii nepretržite 90 dní. Medzi ocenenými bolo aj 36 slovenských profesionálnych vojakov Sektoru 4. Poctou pre ocenených bolo aj osobné odovzdávanie medaily hlavnou politickou predstaviteľkou misie UNFICYP pani Lisou Buttenheim, náčelníkom štábu veliteľstva UNFICYP plukovníkom Angusom Loudonom a slovenskou veľvyslankyňou na Cypre jej excelenciou Annou Tureničovou.

Počas slávnostnej ceremónie sa vedúca misie Lisa Buttenheim osobne poďakovala všetkým príslušníkom za prácu, ktorú doteraz odviedli pri plnení svojich povinností. Vysoko vyzdvihla prínos slovenskej veľvyslankyne Anny Tureničovej, ktorá pôsobí ako doyen diplomatického zboru na Cypre a zároveň pokračuje v tradícii organizovania bikomunálnych mítingov politických strán z oboch strán rozdeleného ostrova (Cyperskej republiky a tzv. Severocyperskej Tureckej republiky), čím slovenské veľvyslanectvo výrazným spôsobom prispelo k riešeniu cyperskej otázky.

Formálna časť nástupu bola ukončená slávnostným pochodom jednotlivých sektorov za zvukov bubnov a píšťal vojenskej kapely Royal Fusiliers. Sektory sa prezentovali na malej recepcii pre pozvaných hostí a odmenených príslušníkov svojou národnou kuchyňou. Treba povedať, že slovenská, srbská a maďarská kuchyňa mala už tradične najviac priaznivcov pri ochutnávaní ich národných jedál.

Všetkým oceneným blahoželáme a prajeme im naďalej veľa úspechov v ich ďalšej práci v prospech medzinárodného mieru.


Slováci na Cypre ocenení medailami s modrou stuhouSlováci na Cypre ocenení medailami s modrou stuhouSlováci na Cypre ocenení medailami s modrou stuhouSlováci na Cypre ocenení medailami s modrou stuhouSlováci na Cypre ocenení medailami s modrou stuhouSlováci na Cypre ocenení medailami s modrou stuhouSlováci na Cypre ocenení medailami s modrou stuhouSlováci na Cypre ocenení medailami s modrou stuhouSlováci na Cypre ocenení medailami s modrou stuhou

Autor: kpt. Michal Harnádek, por. Laura Gločeková , Foto: rtn. Martin Mruz - Dátum: 12.02.2013
Čítanosť: 5136
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share