Preskocit navigáciu

Cvičenie Helicopter down v Sektore 4


Cvičenie Helicopter down v Sektore 4

  V rámci pravidelných cvičení bezpečnosti pri preprave vrtuľníkmi a reakcie na možné krízové scenáre v misii UNFICYP sa v dňoch 11. – 14. februára 2013 uskutočnilo v priestore zodpovednosti Sektoru 4 cvičenie s názvom „Havária vrtuľníka“ (Exercise „Heli Down“).

Námet cvičenia vyplýval zo samotného názvu – jednalo sa o haváriu vrtuľníka v nárazníkovej zóne počas hliadkového letu. Podľa scenára cvičenia bol plánovaný prílet vrtuľníka na heliport pozície CP 10 (veliteľstvo 3. čaty Sektoru 4 pri Dherynii) za účelom vyzdvihnutia hliadky a vykonania rutinnej leteckej patroly nad priestorom zodpovednosti čaty. Pohotovostná služba na heliporte zaregistrovala pád vrtuľníka približne 1 km od plánovaného miesta pristátia. Bezodkladne bola vyhlásená záchranná akcia. Najbližšia motorizovaná patrola bola presmerovaná do priestoru havárie, ktorá potvrdila vizuálny kontakt a bezprostredne začala vykonávať úkony na záchranu posádky. Na základe počiatočných informácii potvrdených patrolou bola na miesto havárie vyslaná pohotovostná jednotka, ktorej úlohou bolo zaistenie miesta havárie, evakuácia ranených a koordinácia záchranných činností s políciou, hasičmi a zdravotníkmi.

Celú akciu zabezpečovali príslušníci slovenskej čaty pod velením jej veliaceho poddôstojníka nrtm. Štefana PIHULIČA v spolupráci so slovenským zdravotníckym tímom, ktorý bol v danej dobe v pohotovosti. Cvičenie sa dotklo celého spektra výkonných, operačných a riadiacich stupňov Sektoru 4 ako aj operačného oddelenia veliteľstva misie UNFICYP v Nikózii kde boli odosielané informácie vyhodnocované.

Samotné cvičenie bolo vykonané pod dohľadom hodnotiacej skupiny pod velením podplukovníka Francisca MACHINANDIARENU (veliteľa výcvikového centra misie UNFICYP) ako aj majora Adriana FERRARIHO (dôstojníka zodpovedného za bezpečnosť leteckej prevádzky), ktorí v závere previerky operačného nasadenia Sektoru 4 vyjadrili spokojnosť s činnosťou a profesionálnym prístupom príslušníkom strážnej čaty a zdravotníckeho tímu.


11112222333

Autor: MPIO UNFICYP , Foto: MSGT István MOLNÁR - Dátum: 19.02.2013
Čítanosť: 4794
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share