Preskocit navigáciu

Veliteľ vzdušných síl: „Ciele a úlohy sme plnili s maximálnym úsilím ...“


Veliteľ vzdušných síl: „Ciele a úlohy sme plnili s maximálnym úsilím ...“

Spôsob plnenia úloh minulého výcvikového roka bilancoval na veliteľskom zhromaždení 20. februára vo Zvolene veliteľ Vzdušných síl OS SR brigádny generál Miroslav Korba za účasti funkcionárov vzdušných síl.

Na veliteľské zhromaždenie, ktorého hlavnou témou bolo vyhodnotenie splnenia úloh vzdušných síl v uplynulom roku, prijali pozvanie náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek, hlavný poddôstojník OS SR Vladimír Beluš, riaditeľ Úradu vojenského letectva MO SR Jozef Dunaj, hlavný inšpektor bezpečnosti letov MO SR plukovník Ján Salaj a tiež viceprezident Hasičského a záchranného zboru plukovník Emil Sekeľ.

„Ciele a rozhodujúce úlohy sme plnili v nepriaznivých podmienkach finančnej a hospodárskej krízy s limitovanými rozpočtovými zdrojmi, ktoré boli stanovené plánom prípravy na výcvikový rok. Napriek tomu sme ciele a úlohy plnili s maximálnym úsilím.“ povedal na úvod brigádny generál Miroslav Korba.

Aj napriek toku, že plnenie úloh v roku 2012 bolo výrazne ovplyvňované aj takými faktormi ako nedostatočná dostupnosť leteckej techniky k plneniu úloh leteckého výcviku, vzdušné sily v súlade so zákonom a medzinárodnými záväzkami SR zabezpečili nepretržitú ochranu v rámci integrovaného systému protivzdušnej ochrany NATO NATINADS a úlohy spojené s leteckou, pátracou a záchrannou službou. V rámci medzinárodného krízového manažmentu plnohodnotne zabezpečili prípravu a nasadenie profesionálnych vojakov do misie UNFICYP a operácie ISAF.

Počas vyhodnotenia úloh národného krízového manažmentu vyjadril brigádny generál Korba uznanie a poďakovanie hasičskému a záchrannému zboru za dlhoročnú profesionálnu spoluprácu pri riešení neľahkých úloh akými boli spoločné zásahy či už pri povodniach, podnikových haváriách, ale hlavne pri hasení takmer každoročných lesných požiarov. Z jeho rúk si toto ocenenie v podobe pamätnej plakety prezval plukovník Sekeľ.

Brigádny generál Korba vo svojom hodnotení vysoko ocenil aj plnenie úloh pri poskytovaní leteckých navigačných služieb pre civilnú leteckú prevádzku na letisku Sliač. Taktiež vyzdvihol aj propagáciu Slovenskej republiky doma i v zahraničí prostredníctvom vystúpení na leteckých podujatí.

Na záver poďakoval všetkým profesionálnym vojakom a zamestnancom vzdušných síl za dosiahnuté výsledky, úsilie a vykonanú prácu v roku 2012 a poprial im hlavne pevné zdravie a profesionálne rozhodnutia pri plnení úloh, ktoré pred stoja pred vzdušnými silami nielen v tomto ale aj v ďalšom období.

V hlavnej časti veliteľského zhromaždenia sa slova ujal aj náčelník generálneho štábu OS SR generálporučík Vojtek, ktorý prítomným predostrel nemalé zmeny, ktoré by mali ozbrojené sily posunúť dopredu. Na záver svojho príhovoru sa prítomným poďakoval za odvedenú prácu a vyzval príslušníkov vzdušných síl, aby vo svojej práci aj naďalej boli absolútni profesionáli.

Program veliteľského zhromaždenia bol ukončený praktickou ukážkou záložného strediska riadenia a uvedomovania (CRC) v priestoroch brigády velenia, riadenia a prieskumu vo Zvolene.  


11112333

Autor: vvzs , Foto: rtm. Martin Boháč, voj.2.st. Michal Malček - Dátum: 20.02.2013
Čítanosť: 10940
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share