Preskocit navigáciu

Jubileum Ordinariátu


Jubileum Ordinariátu

Ordinariát Ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky (OS a OZ SR) si 5. marca pripomenul 10. výročie svojho vzniku. V hoteli Bôrik v Bratislave pri tejto príležitosti zorganizoval slávnostnú medzinárodnú konferenciu, na ktorej prezentovali jeho činnosť. Na konferencii sa zúčastnil aj štátny tajomník MO SR Miloš Koterec, náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Peter Vojtek, jeho predchodca generál Ľubomír Bulík, veliteľ pozemných síl brigádny generál Ondřej Novosad a ďalší zástupcovia velenia ozbrojených síl.

Ordinár OS a OZ SR Mons. František Rábek spolu s apoštolským nunciom na Slovensku Mariom Giordanom zároveň symbolicky ocenili tých, ktorí sa zaslúžili o rozvoj ordinariátu. Ordinár s hosťami tiež poďakovali všetkým, ktorí v uplynulých rokoch napomáhali rastu a rozvoju tejto inštitúcie.
„Desať rokov nie je veľa, ale v živote inštitúcie, ktorá začala a môžem povedať - začala z ničoho, je to obdobie rastu. A my chceme nielen spomínať, chceme predovšetkým ďakovať," povedal biskup Rábek.
„Naši vojaci, ale aj príslušníci ostatných ozbrojených zložiek a zborov sa v práci musia vyrovnávať so zložitými a často aj veľmi nebezpečnými situáciami...či je to vojenských operáciách, pri pomoci ľuďom v krízových situáciách, pri ochrane majetku...Slová povzbudenia, nádeje, či usmernenia veriaci uvítajú aj v bežnom živote,“ uviedol štátny tajomník rezortu obrany Miloš Koterec vo svojom pozdravnom príhovore.

Časť ocenených si prezvala pápežské ocenenie kaplán Jeho Svätosti, ktorý ich oprávňuje používať pred menom titul Monsignore. Ďalšia vyše dvadsiatka dostala záslužný kríž od Benedikta XVI. Pro occlesia et pontifice a ďalšia trojica záslužnú medailu Bene merenti. Osobitné požehnanie si od bývalého Svätého Otca prevzali príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR. „Je to vlastne ocenenie pre tie osoby, ktoré urobili veľa práce na poli vojenského ordinariátu," povedal apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana. Ďalší jednotlivci si v závere prevzali medailu sv. Šebastiána III. stupňa za zásluhy. Pamätnú medailu II. stupňa od náčelníka GŠ OS SR generálporučíka Petra Vojteka si prevzali ordinár Rábek a generálny vikár ordinariátu plukovník Mons. František Počurek.

Slávenie jubilea pokračovalo v Katedrále sv. Šebastiána slávnostnou sv. omšou za účasti predstaviteľov a príslušníkov OS a OZ SR z domova i zo zahraničia vysielanou v priamom prenose RTVS.
Ordinariát ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky bol kánonicky zriadený 1. marca 2003.


Jubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum OrdinariátuJubileum Ordinariátu

Autor: MO SR Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 06.03.2013
Čítanosť: 13987
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share