Preskocit navigáciu

Výcvik v prežití pilotov vzdušných síl


Výcvik v prežití pilotov vzdušných síl

Národný park Nízke Tatry bol miestom výcviku v prežití po núdzovom opustení lietadla, ktoré v dňoch 4. – 8. marca absolvovali príslušníci Vzdušných síl OS SR.

Pod vedením majora Radovana Cingeľa sa na Liptove v okolí Kráľovej Lehoty zhromaždilo 17 príslušníkov vzdušných síl z veliteľstva aj zo všetkých leteckých zväzkov, aby si porovnali, spoločne precvičili a dokázali ako jednotka, tak i ako jednotlivci znášať nástrahy zimného prostredia. V klimaticky náročných podmienkach museli príslušníci vojenského letectva bojovať s únavou a ťažkými úlohami prostredníctvom naučených postupov, ale aj improvizácie a vlastnej šikovnosti. Svoje zručnosti si otestovali pri „neviditeľnom“ pohybe v teréne, budovaní provizórnych prístreškov rôznych druhov, maskovaní, či zakladaní ohňa.

„Padáčkári“ spolu s „telocvikármi“ im pripravili množstvo náročných a nepredvídaných situácií, ktoré siahli pomerne hlboko na dno ich fyzických aj psychických síl. Pobyt leteckého personálu v teréne bol o to náročnejší, že museli dbať na dodržiavanie pravidiel pohybu a správania sa v prostredí Národného parku Nízke Tatry ako chránenej oblasti.

Efektom „plnenia misie utajeného prežitia“ bez známok narušenia okolia a viditeľného poškodenia prírody bola každovečerná únava všetkých účastníkov výcviku a spoločné diskusie na tému spôsobu prežitia z rôznych pohľadov ovplyvnených rôznym funkčným zaradením jednotlivcov (piloti rôznych druhov leteckej techniky).

V záverečnej fáze pri vyhodnotení výcviku služobne starší príslušníci pozitívne ocenili mladších kolegov za ich prístup, nasadenie, nápady, obetavosť a nespočetné množstvo kvalitných návrhov na ďalšie skvalitnenie výcviku. Na záver výcviku všetkým účastníkom poďakoval aj major Martin Javoš. „Pri našej činnosti robme aj naďalej všetko pre to, aby sme sa do takýchto situácií nikdy nedostali, ale zároveň vynakladajme všetko úsilie na to, aby sme na takéto situácie boli stopercentne pripravení,“ dodal.


Výcvik v prežití pilotov vzdušných sílVýcvik v prežití pilotov vzdušných sílVýcvik v prežití pilotov vzdušných sílVýcvik v prežití pilotov vzdušných síl

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 12.03.2013
Čítanosť: 9334
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share