Preskocit navigáciu

Vo Veliteľstve UNPOL na Cypre slávnostne vztýčili slovenskú zástavu


Vo Veliteľstve UNPOL na Cypre slávnostne vztýčili slovenskú zástavu

Slávnostné vztýčenie slovenskej zástavy vo Veliteľstve Polície Spojených národov (UNPOL - United Nations Police) v cyperskej Nikózii sa uskutočnilo 13. marca pri príležitosti zapojenia sa Policajného zboru SR do misie UNFICYP.

Historicky po prvý krát zaviala slovenská zástava aj v rámci policajného komponentu misie UNFICYP vďaka dvom slovenským príslušníkom polície, ktorí sa zapojili do jednotky UNPOL na Cypre. Veliteľom slovenského policajného kontingentu sa stal major Rastislav Caja, druhou príslušníčkou kontingentu je majorka Janka Jahodníková. Ďalší dvaja slovenskí policajti by mali rozšíriť rady UNPOL v máji tohto roka.

Slávnostná ceremónia formálneho vstupu príslušníkov Policajného zboru SR do mierovej misie UNFICYP sa konala za účasti veľvyslankyne SR na Cypre J.E. Anny Tureničovej a hlavnej predstaviteľky misie UNFICYP Lisy Buttenheimovej. Veliteľ UNPOL Commander Colin Speedie v úvodnom slove vyzdvihol a poďakoval za osobný príspevok veľvyslankyne SR na Cypre. Zdôraznil fakt, že bez jej aktívneho prístupu by policajný komponent misie aj naďalej bojoval s nedostatkom personálu. Zároveň vyjadril očakávanie, že spolupráca s príslušníkmi Policajného zboru SR bude nadštandardná, rovnako ako spolupráca s príslušníkmi slovenského kontingentu misie UNFICYP. Na záver príhovoru zaželal slovenskému kontingentu v UNPOL veľa úspechov v ich pôsobení v misii.

Hlavná predstaviteľka misie UNFICYP Lisa Buttenheim taktiež tlmočila prostredníctvom veľvyslankyne vďaku Slovenskej republike za príspevok do UNPOL a zároveň s úsmevom vyzdvihla rovnomerné zastúpenie pohlaví v slovenskom kontingentu UNPOL, čo je v rámci pravidiel misií OSN o rovnosti pohlaví žiadúce.

Slovenský kontingent príslušníkov OS SR pôsobí na Cypre v mierovej misii OSN UNFICYP od roku 2001. Príchodom príslušníkov Policajného zboru SR sa začína písať ďalšia etapa v histórii slovenskej účasti v misii UNFICYP a jej policajného komponentu UNPOL.


Vo Veliteľstve UNPOL na Cypre slávnostne vztýčili slovenskú zástavuVo Veliteľstve UNPOL na Cypre slávnostne vztýčili slovenskú zástavu

Autor: kpt. Michal Harnádek - MPIO UNFICYP , Foto: autor - Dátum: 20.03.2013
Čítanosť: 4116
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share