Preskocit navigáciu

Príslušníci vrtuľníkového krídla cvičili zlaňovanie a transport zranených


Príslušníci vrtuľníkového krídla cvičili zlaňovanie a transport zranených

Výcvik v zlaňovaní z vrtuľníka a transporte osôb v podvese absolvovali 20. marca v Prešove príslušníci vrtuľníkového krídla.
Riadiaci výcviku práporčík Milan Kocík precvičoval s desiatimi príslušníkmi Vojenskej hasičskej jednotky a Padákovej, výsadkovej a záchrannej služby zlaňovanie z vrtuľníka Mi-17 M a transport osôb v podvese prostredníctvom transportného lehátka UT-2000. Pre transport postihnutého v polohe ležmo používajú záchranári aj vákuové transportné lehátko, ktoré patrí k základnej výbave vrtuľníka Mi-17 LPZS.
Výcvik prešovských profesionálov bol veľmi náročný vzhľadom na silný vietor a nízke teploty. Pri lete vrtuľníka rýchlosťou 100 km/h sa tieto nepriaznivé poveternostné podmienky ešte znásobujú až k hraničným hodnotám, s ktorými sa príslušníci ozbrojených síl stretnú len výnimočne.
Cvičiaci zlaňovali z výšky 30 až 50 m v priestoroch letiska a v jeho blízkom okolí. „Cieľom cvičenia bolo tiež simulovať počas zlaňovania nečakané stúpanie vrtuľníka z dôvodu zlých poveternostných podmienok alebo technických problémov,“ vysvetlil práporčík Kocík. Počas tejto simulácie inštruktor zisťoval reakciu zlaňujúceho vojaka na zmenu letového režimu vrtuľníka. „Cvičiaci musel vykonať zaistenie na lane následne vyčkať na ďalšie pokyny od operátora,“ dodal riadiaci výcviku. Ako spresnil, komunikácia medzi operátorom a cvičiacimi na podvese prebiehala výhradne vizuálne prostredníctvom nacvičených signálov. Počas špecializovaného výcviku posádky absolvovali 11 letov v trvaní 1 hodiny a 50 minút.


foto1foto1foto1foto1foto2

Autor: por. Daniel Nehila , Foto: vkPO - Dátum: 21.03.2013
Čítanosť: 11801
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share