Preskocit navigáciu

Slováci v UNFICYP opäť rotujú


Slováci v UNFICYP opäť rotujú

Dve nové rotácie vojakov národných kontingentov Slovenskej republiky, Maďarska, Srbska a Chorvátska v počte 161 vojakov, z toho 8 žien prileteli 20. a 27. marca do misie UNFICYP, aby vystriedali svojich kolegov.

Pri príležitosti striedania rotácií priletel na Cyprus aj podporný personál rezortu MO SR pod vedením zástupcu veliteľa Centra riadenia operácií Generálneho štábu OS SR plukovníka Ladislava Dovhuna s cieľom metodicky pomôcť s rotáciou veliteľovi slovenského kontingentu a veliteľovi Sektoru 4 podplukovníkovi Adolfovi Uličnému.

Za účasti príslušníkov slovenského, maďarského a srbského kontingentu sa 27. marca vo veliteľstve sektoru 4 vo Famaguste konal slávnostný nástup a pochod príslušníkov prichádzajúcej a odchádzajúcej rotácie. Veliteľ multinárodného kontingentu podplukovník Adolf Uličný poďakoval príslušníkom končiacim rotáciu za skvelo odvedenú prácu a novému rotujúcemu personálu zaželal veľa síl pri plnení náročných úloh, ktorým budú vojaci čeliť.

Prítomnosť príslušníkov Ozbrojených síl SR v tejto vojenskej operácii je v súčasnosti o to dôležitejšia, že v posledných dňoch rezonujú na Cypre problémy zo zadĺženosťou krajiny a s tým spojenou nervozitou v bankovom sektore. To malo za následok vystupňovanie napätia v uliciach, schyľovaniu k demonštráciám v tomto treťom najväčšom ostrovnom štáte v stredozemnom mori. Situácia sa napokon stabilizovala, keď sa lídri Európskej únie dohodli s prezidentom Cypru Nikosom Anastasiadesom a krach krajiny predbežne nehrozí, preto zatiaľ neboli nasadení ani slovenskí vojaci na udržanie poriadku v prípade demonštrácií. Príslušníci OS SR sú napriek tomu v nepretržitej pohotovosti, lebo situácia sa môže kedykoľvek zmeniť. Slovenskí vojaci svojou prítomnosťou v poradí už v 24. rotácii prispejú k udržiavaniu mieru vo vojenskej operácii UNFICYP na Cypre. Hlavnou úlohou vojenskej operácie UNFICYP je dohľad nad dodržiavaním „Status Quo“ z roku 1974.

Zabezpečenie integrity nárazníkovej zóny počas tzv. „hlavného obdobia demonštrácií“, zabezpečenie všetkých civilných projektov v priestore nárazníkovej zóny, úlohy vyplývajúce z tzv. protipoľovníckych opatrení, zabezpečenie vyčlenenia pohotovostných síl a prostriedkov pre velenie operácie UNFICYP (MFR-Mobile Force Reserve), udržiavanie objektov a budovanie inžinierských sietí, prelety vojenských lietadiel nad nárazníkovou zónou, to je len veľmi stručný výpočet povinností, ktoré plnia príslušníci OS SR počas vyslania do tejto vojenskej operácie.


Slováci v UNFICYP opäť rotujúSlováci v UNFICYP opäť rotujúSlováci v UNFICYP opäť rotujúSlováci v UNFICYP opäť rotujú

Autor: npor. Miroslav Matejko , Foto: rtn. Martin Mruz - Dátum: 03.04.2013
Čítanosť: 3885
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share