Preskocit navigáciu

Príslušníci SEKTORU 4 navštívili hrad Kantara a mesto Kyrénia


Príslušníci SEKTORU 4 navštívili hrad Kantara a mesto Kyrénia

Príslušníci Sektoru 4 UNFICYP- Slováci a Maďari mali možnosť v rámci prvej welfare aktivity rotácie marec 2013 navštíviť 6. apríla zrúcaniny starobylého hradu Kantara a prístavné mesto Kyrénia.

Hrad Kantara bol postavený v 9. storočí a je najnižšie položeným a najvýchodnejším hradom na ostrove Cyprus. Hrad sa nachádza v nadmorskej výške 630 metrov nad morom a od 13. storočia je zrúcaninou. Rozprestiera sa v Kyrénskom pohorí a jeho názov pochádza zo starého arabského slova „qantara“, čo znamená malý most. V prípade úplne jasnej oblohy vidieť hlavné mesto Cypru Nikóziu, Libanon, ale aj turecké pobrežie. Najmä v lete viaceré rodiny z Cypru navštevujú okolie hradu, kde sa nachádzajú borovicové lesy a je to vynikajúce miesto na posedenie a relax s priateľmi.

Prvá významná historická zmienka hradu sa spája s anglickým panovníkom Richardom Levie Srdce, ktorý v roku 1191 porazil cyperského vládcu Izaka Komnena a na hrad Kantara dosadil nového vládcu Guya Lusignanského.

Mesto Kyrénia je považované za najkrajšie mesto severného Cypru, ba viacerí ho považujú za najkrajšie mesto na celom ostrove. Je to prístavné mesto s 25.000 obyvateľmi a hneď pri jeho pobreží návštevníci môžu obdivovať majestátny hrad. Prvá písomná zmienka o Kyrénii sa objavuje v čase antického Egyptu okolo roku 1100 pred Kristom z obdobia panovania faraóna Ramzesa III.

V súčasnosti je toto mesto rušným strediskom zábavy, barov, hotelov, kaviarničiek, ktoré dokresľujú kolorit tejto perly stredomoria. Za zmienku stojí spomenúť, ale predovšetkým navštíviť, múzeum, ktoré je umiestnené v Kyrénskom hrade a sú v ňom najstaršie zachované trosky obchodnej lode, ktoré sa na svete zachovali. Išlo o loď dlhú 15 metrov a širokú 4 metre, ktorá bola vyrobená okolo roku 400 pred n. l. a približne v roku 280 pred n. l. sa táto loď potopila pri brehoch Kyrénie. Loď bola určená najmä na prevoz vína a oleja z Afriky na Cyprus a odviezla na jedenkrát až 30 ton nákladu. Zaujímavosťou je, že vrak lode objavil pri náhodnom potápaní neďaleko pobrežia Kyrénie jeden miestny muž z Kyrénie v roku 1965 a v útrobách vraku lode sa našli aj vzácne medené mince a niekoľko stoviek vzácnych amfor, ktoré sú dnes vystavené v múzeu Kyrénskeho hradu.

Návšteva hradu Kantara a mesta Kyrénia sa stala pre vojakov sektoru 4 UNFICYP príjemne prežitým dňom a oddychom od plnenia náročných úloh, ktorým sú vojaci v sťažených klimatických podmienkach vystavení.


Príslušníci SEKTORU 4 navštívili hrad Kantara a mesto KyréniaPríslušníci SEKTORU 4 navštívili hrad Kantara a mesto KyréniaPríslušníci SEKTORU 4 navštívili hrad Kantara a mesto KyréniaPríslušníci SEKTORU 4 navštívili hrad Kantara a mesto KyréniaPríslušníci SEKTORU 4 navštívili hrad Kantara a mesto KyréniaPríslušníci SEKTORU 4 navštívili hrad Kantara a mesto Kyrénia

Autor: npor. Miroslav Matejko , Foto: autor - Dátum: 11.04.2013
Čítanosť: 5005
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share