Preskocit navigáciu

Slováci na Cypre zachránili život srbskému kolegovi


Slováci na Cypre zachránili život srbskému kolegovi

Major Dragan Dobrič, príslušník srbských ozbrojených síl slúžiaci pod modrými baretmi na Cypre bude dlho spomínať na poradu so svojimi kolegami, ktorá sa konala 9. apríla v kancelárii náčelníka oddelenia - zenijnej sluzby pri HQ UNFICYP.

Krátko po začatí porady mu náhle zostalo nevoľno a následne na to upadol do bezvedomia. Príslušníci ženijnej jednotky SLOVCON prítomní na porade však preukázali vysokú profesionalitu a pripravenosť, keď svojmu kolegovi okamžite začali poskytovať prvú pomoc. Masáž srdca a umelé dýchanie vykonávali do príchodu zdravotníckych záchranárov, ktorý následne Dragana previezli do nemocnice (American Heart Institute Nicosia), kde ho s diagnózou „zástava srdca“ po nutných vyšetreniach ihneď operovali. Momentálne je Draganov stav stabilizovaný a je mimo ohrozenia života.

Aj takéto vyhrotené situácie preveria pripravenosť vojakov na plnenie úloh a nutnosť prípravy v problematike prvej pomoci. Poďakovanie za záchranu života kolegu patrí príslušníkom slovenskej ženijnej jednotky podplukovníkovi Jaroslavovi Markovi, poručíkovi Martinovi Pavlíkovi, rotnému Kamilovi Stehlíkovi, rotmajstrovi Ivanovi Kérimu a rotmajstrovi Jánovi Závadskému. Vďaka patrí aj zdravotníckemu personálu veliteľstva UNFICYP maďarskej kapitánke MUDr. Andree Kelemenovej, argentínskej nadporučíčke MUDr. Lorene Ayalaovej a britskému slobodníkovi Stephenovi Owenovi.

Veliteľ misie generálmajor Chao Liu a náčelník štábu plukovník Angus Loudon na rannom brífingu vysoko ocenili rýchly a profesionálny zásah slovenských vojakov, ktorý viedol k záchrane života príslušníka jednotiek UNFICYP.


13

Autor: UNFICYP , Foto: UNFICYP - Dátum: 12.04.2013
Čítanosť: 4202
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share