Preskocit navigáciu

Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli


Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli

Celý týždeň od 22. do 26. apríla prebiehal v priestoroch Požiarno- záchranárskeho komplexu Jakub Village Ústavu špeciálneho zdravotníctva a výcviku MO SR Lešť súčinnostný výcvik vojenských hasičských jednotiek vzdušných síl. Náčelník požiarnej ochrany veliteľstva vzdušných síl kapitán Radovan Medvec hovorí, že cieľom spomínaného výcviku je prehĺbiť a zosúladiť činnosť vojenských hasičských a záchranných družstiev pri uskutočňovaní špeciálnych činností počas záchranných prác.

„Ide najmä o hasenie požiarov v objektoch, praktické preverenie hasičskej činnosti a používania záchranárskych prostriedkov, záchranu osôb a materiálu. Ale aj velenie a riadenie zásahu, zabezpečenie cirkulácie a dodávky vody pri hasení. A v neposlednom rade o súčinnosť pri vzniku mimoriadnych udalostí, upevnenie dôvery a vzájomnej spolupráce medzi príslušníkmi hasičských jednotiek. Pretože pri mimoriadnych udalostiach veľakrát zasahujú spoločne,“ pripomína kapitán Medvec.

Na súčinnostnom výcviku sa zúčastnili vojenské hasičské jednotky zo zmiešaného krídla Sliač, dopravného krídla Kuchyňa, vrtuľníkového krídla Prešov, ako aj nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády. Spoločne s nimi cvičili aj zdravotníci z obväziska zmiešaného krídla Sliač a v úlohe figurantov sa predstavili študenti Strednej odbornej školy drevárskej - odbor ochrana osôb a majetku pred požiarom zo Zvolena.

Riadiaci súčinnostného výcviku náčelník vojenskej hasičskej jednotky zo zmiešaného krídla Sliač rotmajster Róbert Baniar približuje, že celý výcvik bol koncipovaný tak, aby preveril vojenských hasičoch vo všetkých situáciách, s ktorými sa môžu stretnúť v reálnom živote. Preto zasahovali aj na mieste havárie dopravného lietadla. Najskôr museli uhasiť horiace trosky stroja, vyhľadať cestujúcich, roztriediť ich podľa závažnosti zranenia a poskytnúť im pomoc. Vedúca staršia zdravotníčka obväziska zmiešaného krídla Sliač rotmajsterka Soňa Kapolková zdôrazňuje, že roztriedenie zranených je veľmi dôležité. Musia sa predovšetkým sústrediť na tých, ktorí potrebujú akútnu pomoc pri závažných zraneniach a potom ošetrovať ďalších.

Hasiči museli zvládnuť aj požiar v taktickom-požiarnom domci, cestnom tuneli či rôznych dopravných prostriedkoch. Ale aj únik priemyselných chemikálií zo železničnej cisterny. Veliteľ družstva hasičov z nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády z Viničného rotný Patrik Boroš dodáva, že spoločný výcvik je pre nich vítanou príležitosťou získať nové praktické skúsenosti. Napríklad aj z koordinácie vyslobodzovania, dekontaminácie a bezpečnosti a ochrany v mieste zásahu.


Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli Hasiči haváriu lietadla na Lešti zvládli

Autor: Jozef Žiak - MO SR , Foto: autor - Dátum: 26.04.2013
Čítanosť: 10866
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share