Preskocit navigáciu

YPERIT 1


YPERIT 1

V dňoch 22. až 26. apríla 2013 sa vo Výcvikovom a testovacom centre radiačnej chemickej a biologickej ochrany (VTC RCHBO) Zemianske Kostoľany pod vedením kapitána Richarda Johanidesa uskutočnil komplexný poľný výcvik ,,YPERIT 1“ špecialistov RCHBO VzS a SVaP OS SR.

Cieľom výcviku bolo dosiahnuť u cvičiacich profesionálnych vojakov základnú úroveň zručnosti práce s toxickými chemickými látkami (TCHL), upevniť ich dôveru v ochranné vlastnosti prostriedkov individuálnej ochrany (PIO), prehĺbiť psychologickú odolnosť v záťažových situáciách. Cvičiaci pracovali v ochranných protichemických oblekoch OPCH-02 s ochrannými maskami OM-99.

Komplexný poľný výcvik prebiehal v prvých dňoch s náhradnými TCHL v situáciách približujúcich sa reálnym podmienkam. Vyvrcholením cvičenia bolo zamestnanie s ostrými TCHL, kde cvičiaci pomocou prístrojov CHP-71, ECAM zisťoval prítomnosť TCHL (sarin, yperit). Na ďalších pracoviskách bola precvičená prvotná dekontaminácia osobnej zbrane pomocou dekontaminačnej súpravy UOS-1 a dekontaminácia PIO s použitím súpravy AOS-1.

Okrem spomínaných cvičení prebehol aj nočný výcvik v priestore cvičiska, kde cvičiaci pomocou dozimetrických prístrojov vykonali merania prítomnosti rádioaktívnych látok pri modelových situáciách na osobách a dohľadávanie rádioaktívneho žiariča RIO-3A pri havárii lietadla L-39.

Precvičením týchto úloh splnili cvičiaci základnú úroveň zručnosti práce s TCHL, čím potvrdili ich profesionalitu a odbornú pripravenosť.

Na záver cvičenia poďakoval kapitán Johanides personálu VTC RCHBO Zemianske Kostoľany, vojenskému útvaru Čereňany a vyslovil presvedčenie v úspešné pokračovanie cvičenia ,,YPERIT “ aj v nasledujúcich výcvikových rokoch.


21111

Autor: npor. Beáta Léko, rtn. Lucia Plavnická , Foto: Ivan Bartolen - Dátum: 26.04.2013
Čítanosť: 11452
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share