Preskocit navigáciu

Námetové cvičenie hasičov prešovského krídla


Námetové cvičenie hasičov prešovského krídla Príslušníci vojenskej hasičskej jednotky vrtuľníkového krídla v Prešove absolvovali dňa 29. apríla 2013 námetové cvičenie na tému „Prostriedky pre vyslobodzovanie a záchranu osôb“.
Po zvládnutí teoretickej prípravy si preverili svoje znalosti v praxi pri vyslobodzovaní ranených a zakliesnených osôb z osobných automobilov, pričom využili vyslobodzovacie zariadenie LUCAS obsahujúce hydraulický rozpínak a nožnice. Cvičenie riadil vedúci starší technik nadrotmajster Daniel Cinkanič. Hasiči si vyskúšali ovládanie vyslobodzovacieho zariadenia a činnosti spojené s jeho kontrolou a údržbou.
Účelom cvičenia nebolo iba precvičenie strihania a rozpínania častí karosérie, ale aj osvojenie si dôležitých činností súvisiacich s vyslobodzovaním ranených osôb z vraku, akými sú odpojenie autobatérie, prestrihnutie bezpečnostných pásov, či bezpečná manipulácia v automobiloch s nevybuchnutými airbagmi.
Cvičenie pokračovalo zvládnutím zásahu pri autonehode s raneným vodičom, overením znalostí počas vyslobodzovania zakliesnenej osoby z vraku a poskytnutí prvej pomoci pri poranení krku a zlomenine hornej a dolnej končatiny.
Cvičenie potvrdilo, že odborná pripravenosť hasičov vrtuľníkového krídla je na vysokej úrovni a praktickým námetovým cvičením si len zdokonalili svoje znalosti nadobudnuté v minulosti.

foto1foto1foto1foto1foto2foto2foto2foto2foto3foto3foto3foto3foto3foto3

Autor: npor. Ján Dobál , Foto: čat. Marián Piroh - Dátum: 03.05.2013
Čítanosť: 11722
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share