Preskocit navigáciu

Príslušníci SEC 4 si pripomenuli výročie úmrtia generála Štefánika


Príslušníci SEC 4 si pripomenuli výročie úmrtia generála Štefánika

Príslušníci SLOVCON v SEC 4 si dňa 13. mája slávnostným nástupom a za tónov slovenskej hymny pripomenuli výročie úmrtia nesporne najväčšej osobnosti slovenských dejín, generála Milana Rastislava Štefánika.

Veliteľ SEC 4 podplukovník Adolf Uličný na pietnom akte pripomenul vojakom jeho životný príbeh, na znak úcty položil veniec a zapálil sviečku. Slávnostnú atmosféru tohto pietneho aktu podčiarkli dojímavé slová z básne Andreja Plávku, ktoré pre prítomných predniesla príslušníčka SEC 4 rotná Gabriela Kseňáková.

Je to už 94 rokov od udalosti, keď zahynul v lietadle pri pristávacom manévri v Ivanke pri Dunaji velikán našich dejín - vojak, letec, diplomat, hvezdár, cestovateľ, politik a filozof generál Milan Rastislav Štefánik, po ktorom je aj pomenovaný kemp v SEC 4 – kemp gen. M. R. Štefánika. Veľkosť jeho osobnosti podčiarkuje všestrannosť rôznych vied, ktoré dokázal ďalej rozvíjať.

Nesmieme nikdy zabudnúť, že rozhodujúcou mierou prispel k vzniku Československej republiky v roku 1918, k šíreniu demokratických hodnôt v novom štátoprávnom usporiadaní a získal si rešpekt a uznanie aj v medzinárodnej politike. Vďaka M. R. Štefánikovi sa Slovensko objavilo na mape sveta a stalo sa súčasťou Československa.


1111

Autor: UNFICYP - npor. Miroslav Matejko , Foto: UNFICYP - npor. Miroslav Matejko - Dátum: 16.05.2013
Čítanosť: 3621
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share