Preskocit navigáciu

M. Glváč: Ostré bojové streľby sú pre vojakov najlepšou príležitosťou vyskúšať si to, čo doma cvičia


M. Glváč: Ostré bojové streľby sú pre vojakov najlepšou príležitosťou vyskúšať si to, čo doma cvičia

Vojaci z protilietadlovej raketovej brigády z Nitry tento týždeň v Poľsku vystreľovali bojové rakety KUB II nad Baltické more. Išlo o reálne bojové streľby, na ktorých sa slovenskí vojaci zúčastnili po päťročnej prestávke.

„Takéto streľby absolvovali naši vojaci naposledy v roku 2008. Som rád, že si ostré streľby mohli naši príslušníci vyskúšať v reálnom prostredí, pretože to je najlepšia možnosť ako otestovať to, čo si doma nacvičili,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč, ktorý sa na cvičení v Poľsku zúčastnil.

Ako šéf rezortu obrany ďalej pripomenul, na Slovensku nie je možné takéto cvičenie zrealizovať, pretože je potrebný veľký bezpečnostný priestor. Strieľa sa preto nad morom, čo prináša určité špecifiká.

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíka Petra Vojteka sú každé ostré bojové streľby vyvrcholením každého výcviku. „Máme skoro dokonalé imitačné systémy, ale keď má vojak nabitú ostrú zbraň a odpáli raketu sponad svojej hlavy a zatrasie to celým podvozkom, tak je to úplne iný pocit,“ povedal. Ako ďalej vysvetlil, v rámci cvičenia platia prísne bezpečnostné opatrenia.

Ako uviedol veliteľ Protilietadlovej raketovej brigády z Nitry plukovník Vladimír Kováč pre každého vojaka z jeho jednotky je výnimočné, keď sa môže na takýchto ostrých bojových streľbách zúčastniť. „Samozrejme, keď tá raketa odletí, spadne každému „rakeťákovi“ kameň zo srdca,“ povedal.

Ostré bojové streľby príslušníkov jednotky protilietadlovej raketovej brigády z Nitry sa konajú vo Vojenskom výcvikovom priestore USTKA v Poľskej republike od 7. do 17. mája 2013. Ide o nácvik bojovej činnosti na reálnych cieľoch s rozvinutým systémom velenia a riadenia. Ostré bojové streľby sú najvyššou formou výcviku a najdôležitejším cvičením pre zvyšovanie bojových zručností, precvičenie zladenosti jednotiek a systémov protivzdušnej obrany v súčinnosti so zložkami letectva vo vojenskom výcvikovom priestore.
Prvé ostré bojové streľby sa uskutočnili v máji 1995 vo VVP USTKA v Poľskej republike, následne sa konali v septembri 1996 v Bulharskej republike. Po šesťročnej prestávke sa konali v roku 2002 opäť v Poľsku, kde prebiehali aj v rokoch 2004, 2006 a 2008. Poľský výcvikový priestor okrem domácich príslušníkov využívajú aj vojaci z Veľkej Británie, Nemecka, Holandska, Talianska, Českej republiky a Maďarska.


Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby Ostré bojové streľby

Autor: KOd MO SR , Foto: MO SR - Jozef Žiak - Dátum: 16.05.2013
Čítanosť: 8669
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share