Preskocit navigáciu

Veliteľ operácie UNFICYP na inšpekcii v Sektore 4


Veliteľ operácie UNFICYP na inšpekcii v Sektore 4

Pri príležitosti pravidelnej polročnej inšpekcie operačnej pripravenosti navštívil v dňoch 15. - 20. mája jednotky slovenského kontingentu v misii na Cypre veliteľ mierovej misie UNFICYP generálmajor Chao Liu. V rámci inšpekcie veliteľ misie preveril činnosť slovenskej ženijnej jednotky, jednotiek v Sektore 4, jednotku stálych záloh a príslušníkov vojenskej polície.

Ženijná jednotka pod velením poručíka Martina Pavlíka v rámci inšpekčnej previerky predviedla úpravu patrolovacích trás, kde sa realizovali príslušníci stavebno-strojného družstva. Veliteľ misie zhodnotil schopnosť plniť operačné úlohy ženijnou jednotkou a vysoko ocenil prácu slovenských ženistov.

Jednotka stálych záloh, ktorú riadi nadrotmajster Rastislav Matija, riešila modelový prípad vyhrotenej situácie, pričom úlohou jednotky bolo upokojiť rozvášnený dav demonštrantov.
Počas zastávky u príslušníkov vojenskej polície major Milan Cerovský informoval generálmajora Liua o činnosti skupiny špeciálneho vyšetrovania, najmä vyšetrovateľa a kriminalistického technika na mieste činu. Vojenskí policajti prezentovali aj postupy pri identifikácii drog použitím jednorázových narkotesterov.

Počas inšpekcie veliteľa misie UNFICYP sprevádzal veliteľ Sektoru 4 a veliteľ slovenského kontingentu podplukovník Adolf Uličný. Na všetkých kontrolných stanovištiach príslušníci Sektoru 4 v rámci informačných brífingov informovali veliteľa misie o hlavných úlohách v priestore zodpovednosti a narušeniach za posledné šesťmesačné obdobie v rotácii.

Celá inšpekcia vyvrcholila v priestore zodpovednosti 3. čaty Sektoru 4. Príslušníci Main Office Sektoru 4 v pripravenom stane prezentovali fografie z krajín, ktorých príslušníci pôsobia v tomto sektore, a nadporučík Vladislav Gašpar poskytol generálovi „terrain briefing“.

Veliteľ operácie UNFICYP generálmajor Chao Liu poďakoval veliteľovi Sektoru 4 podplukovníkovi Uličnému za pôsobenie multinárodných jednotiek pod jeho velením. Zvlášť zdôraznil vynikajúcu reprezentáciu jednotlivých krajín v rámci misie UNFICYP, ktoré pôsobia na Cypre už od roku 2001. Na záver sa veliteľ misie zapísal do kroniky Sektoru 4.

Veliteľ Sektoru 4 v posledný deň inšpekcie odovzdal veliteľovi UNFICYP na pamiatku obraz, ktorý pre túto príležitosť vytvoril špeciálnou technikou príslušník slovenského kontingentu nadporučík Branislav Šmondrk.


111122223333444455557777

Autor: npor. Miroslav Matejko , Foto: npor. Miroslav Matejko - Dátum: 22.05.2013
Čítanosť: 3619
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share