Preskocit navigáciu

Slováci na medzinárodnej súťaži vojenských zručností


Slováci na medzinárodnej súťaži vojenských zručností

Slovenské modré barety na Cypre zavŕšili intenzívnu takmer dvojtýždňovú prípravu na medzinárodnej súťaži Military skills competition (MSC - súťaž vojenských zručností) svojou účasťou, ktorá sa konala dňa v stredu 22. mája 2013 v Nikózii. MSC je tradičnou súťažou vyhlasovanou veliteľom UNFICYP a koná sa každý polrok, v máji a v novembri.

Intenzívne sústredenie pred MSC prebiehalo od 13. do 21. mája 2013 v priestoroch HQ Nikózia a zúčastnilo sa ho deväť družstiev. Výcvik pozostával z teoretickej a praktickej časti, pričom z teoretickej časti sa kládol dôraz najmä na orientovanie v teréne - topografia, rozpoznávanie vojenskej techniky, reakciu na rôzne typy vojenských incidentov, streľbu zo zbrane, „zborku a rozborku“ zbraní a z bežeckých disciplín.

Hlavne fyzická príprava prebiehala omnoho skôr, takmer dva mesiace pred súťažou, keď určení súťažiaci zo slovenského družstva začínali ranným behom už o piatej ráno. Medzi bežcov s najväčším zanietením a výdržou nepochybne patril aj rotmajster Ivo Gubala.

Praktická časť pozostávala z prekážkovej dráhy, behu na 7 km so záťažou 12 kg/1 osoba, preverenia streleckých, vodičských a ďalších iných silových, či vytrvalostných schopností jednotlivcov i celého družstva.

Slovenské družstvo, pozostávajúce zo siedmich súťažiacich, riadil nadporučík Boris Miškov, ktorý súťaž zhodnotil ako novú a zaujímavú skúsenosť nielen pre neho osobitne, ale pre každého zo zúčastnených. Potvrdil, že porovnávať a súťažiť v medzinárodnom prostredí bolo veľkým prínosom pre všetkých súťažiacich.

Po spočítaní bodov rozhodcami bolo poradie nasledovné. Tretie miesto si odniesol zmiešaný tím zo Sektoru 1, pozostávajúci z členov špeciálnych jednotiek - argentínskych, čílskych a paraguajských ozbrojených síl. Druhé miesto získali príslušníci Sektoru 2 – Veľká Británia.

Prvé miesto patrilo zmiešanej jednotke MFR, kde Slovensko reprezentoval rotmajster Rastislav Matija a desiatnik Jozef Juriga.

Každá krajina zúčastňujúca sa MSC mala svojich fanúšikov. Inak to nebolo ani v prípade slovenského družstva, ktoré prišiel osobne podporiť veliteľ Sektoru 4 podplukovník Adolf Uličný a množstvo ďalších Slovákov, ktorí povzbudzovali slovenské družstvo hlasnými pokrikmi, trúbením, národnými vlajkami a špeciálne upraveným alegorickým vozidlom s dvomi reproduktormi, povzbudzujúcimi náš tím slovenskými pesničkami.

Hoci slovenský tím skončil na peknom štvrtom mieste, neuspokojil sa s týmto výsledkom a za veľkú výzvu do budúcnosti považuje opätovnú účasť v najbližšej MSC, ktorá bude v novembri 2013.


11112222333

Autor: npor. Miroslav Matejko - UNFICYP , Foto: npor. Miroslav Matejko - UNFICYP - Dátum: 24.05.2013
Čítanosť: 4983
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share