Preskocit navigáciu

Rozhodujúce sekundy


Rozhodujúce sekundy

Pokiaľ má byť cieľ zničený, protilietadlovci z Nitry sú časovo obmedzení na tri – štyri otáčky rádiolokátora. Keď vtedy nedôjde k okamžitému zachyteniu cieľa, ktorý sa vysokou rýchlosťou oddelil od nosiča, je prakticky nemožné neskôr cieľ zachytiť viesť na neho paľbu.

To je aj podľa veliteľa protilietadlovej raketovej brigády plukovníka Vladimíra Kováča najkritickejší okamžik celých bojových strelieb protilietadlového raketového systému 2K12 KUB na strelnici v poľskej Ustke na brehu baltického mora. Nosič predstavuje poľské lietadlo Su-22, ktoré má podvesený cieľ SRCP-WR. Je to vlastne raketa, dlhá 2500 mm, ktorá má priemer 200 mm a hmotnosť 75 kilogramov.
Práve úlohou operátora číslo 2 je cieľ zachytiť a sledovať ho. Čatár Martin Szegény vysvetľuje, že najdôležitejšie je pri oddelení cieľa od nosiča prejsť na sledovanie tohto cieľa. Je to je najobtiažnejší a zlomový moment celých strelieb. „Keby som v tejto činnosti zlyhal, celá mnohomesačná snaha mojich kolegov v príprave na streľby by bola zbytočná. Kým sa raketa odpúta od lietadla vidím na indikátore cieľ ako jeden impulz. Pri odpálení rakety sa trochu zmení a v jeho pravej časti sa oddelí malý impulz nižšej intenzity. A práve vtedy ja v ručnom režime musím prejsť na sledovanie cieľa. Keby k tomu nedošlo, tak sledujeme stále nosič – lietadlo a nie raketu. Pri prvých streľbách vládol veľký stres a nervozita. V menšej miere je ale súčasťou každých strelieb,“ priznáva.

V príprave na bojové streľby, ktoré sa uskutočnia v stredu (15. mája) spoločne slovenskí a poľskí technici skompletizovali bojové rakety. Namontovali na ne krídelká a stabilizátory, rakety naplnili vzduchom a prekontrolovali všetky ich funkcie, obvody, mechanizmy a systémy. Bojová raketa kompletu KUB 3M9ME je poloaktívna, radarom navádzaná s bezkontaktným približovacím rádiovým zapaľovačom. Má dĺžku 5841 mm, priemer 330 mm, váhu takmer 600 kilogramov (z toho 56 kg bojová nálož). Príslušníci obslúh systému KUB sa medzitým precvičovali v zachytávaní reálnych cieľov, ktoré predstavovali lietadlá poľských vzdušných síl.


foto1foto1foto1foto1foto2foto2foto2foto2foto3foto3foto3foto3foto4foto4foto4foto4foto5foto5foto5foto5foto6

Autor: MO SR: Jozef ŽIAK , Foto: MO SR: Jozef ŽIAK - Dátum: 27.05.2013
Čítanosť: 6557
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share