Preskocit navigáciu

Veľvyslankyňa Slovenskej republiky na Cypre zavítala do Sektoru 4


Veľvyslankyňa Slovenskej republiky na Cypre zavítala do Sektoru 4

Deň 23. 5. 2013 sa stal pre príslušníkov SLOVCON v Sektore 4 ďalším výnimočným dňom. V tento deň ho navštívila mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Slovenskej republiky v Cyperskej republike Jej excelencia OksanaTomová, ktorá prišla oceniť príslušníkov Sektoru 4 odznakom Vojnového veterána.

Ambasádorkou v Cyperskej republike je Oksana Tomová od marca 2013 a vo funkcii vystriedala takmer po šiestich rokoch Annu Tureničovú. Nová veľvyslankyňa má dlhoročné skúsenosti z medzinárodného diplomatického prostredia, pred príchodom na Cyprus pôsobila niekoľko rokov ako veľvyslankyňa SR v Holandskom kráľovstve a svoje dlhoročné skúsenosti by chcela fruktifikovať v rámci zbližovania grécko-cyperskej a turecko-cyperskej komunity.

Vo svojom príhovore pred nastúpenou jednotkou SLOVCON veľvyslankyňa okrem iného uviedla, „Budem sa snažiť v pokračovaní bikomunitného dialógu, ktorý zaviedla moja predchodkyňa a v organizovaní pravidelných schôdzok s lídrami gréckych a tureckých cypriotov. Slovenská diplomacia získala renomé čestného a zodpovedného sprostredkovateľa riešenia problémov turecko-cyperskej a grécko-cyperskej komunity a len spoločný dialóg je jediným komunikačným kanálom medzi lídrami politických strán na oboch stranách ostrova. Som hrdá, že ako zástupcovia Slovenskej republiky nechávate v tejto krajine výraznú stopu a svojou profesionalitou ste si získali výbornú reputáciu doma i v zahraničí. Ďakujem Vám za Váš vklad, ktorý dávate svojim príspevkom do tejto misie“.
Odznak Vojnový veterán, ktorý udelila veľvyslankyňa príslušníkom SLOVCON UNFICYP získavajú vojaci po 90 dňoch nepretržitého pôsobenia v pozorovateľskej misii. Po slávnostnom pochode, ktorý vykonali odmenení slovenskí vojaci odovzdal veliteľ Sektoru 4 podplukovník Adolf Uličný veľvyslankyni kvety a všetci prítomní vojaci SLOVCONU sa odfotili na spoločnej fotografii s veľvyslankyňou. Potom pozval veliteľ Sektoru 4 ambasádorku na spoločný obed so všetkými príslušníkmi SLOVCON.

Následne sa veľvyslankyňa zúčastnila krátkej diskusie s veliteľom Sektoru 4, hlavným ženistom misie podplukovníkom J. Markom a ďalšími čelnými predstaviteľmi SLOVCON. Veľvyslankyňa sa zapísala ako čestný hosť do kroniky a veliteľ Sektoru 4 jej urobil krátku prehliadku po kempe gen. Štefánika.


11112222333

Autor: npor. Miroslav Matejko , Foto: npor. Miroslav Matejko - Dátum: 28.05.2013
Čítanosť: 3815
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share