Preskocit navigáciu

8. ročník Memoriálu Vlada Rišiana


8. ročník Memoriálu Vlada Rišiana

Príslušníci Vrtuľníkového krídla z Prešova si tradične 23. mája 2013 prostredníctvom športovej cyklo – turistickej akcie pripomenuli bývalého kolegu, pilota a zanieteného športovca majora Vladimíra Rišiana.
Pre vrtuľníkarov z Prešova v tragický 10. máj 2005 pri plánovanom cvičnom lete vrtuľníka Mi-24D leteckej základne Prešov o 21:30 pri letisku Ražňany južne od Sabinova došlo k havárii, pri ktorej zahynuli všetci traja členovia posádky : 1. pilot 39-ročný major Imrich Gonda, 2. pilot 37-ročný major Vladimír Rišian a 24-ročný palubný technik rotmajster Mikuláš Ragáň, ktorí boli príslušníkmi 1. bojovej vrtuľníkovej letky, 3. vrtuľníkového krídla leteckej základne v Prešove.
Práve Vlado Rišian bol všestranný športovec telom a dušou, takmer denne podával nadštandardné fyzické výkony a zapájal aj ostatných kolegov do športovej činnosti. Medzi jeho najobľúbenejšie aktivity patrila práve cyklistika.
Po nešťastnej udalosti sa jeho kolegovia z vtedajšej leteckej základne pod vedením telovýchovného náčelníka Miroslava Štubňu rozhodli pokračovať v organizovaní tradičného zahájenia cyklistickej sezóny a z tzv. „Rišianovej pomsty“ vznikol „Memoriál Vlada Rišiana“. Tohto roku sa konal už 8.ročník. Jedná sa o 97 km cyklotúru po trase Prešov – Žipov - Margecany – Veľký Folkmár – Malá Lodina – Kysak – Prešov. Pri krátkych občerstvovacích prestávkach si účastníci zaspomínali na časy, keď spomínanú trasu s nimi absolvoval ešte kolega Vlado, ktorého si aj takýmto spôsobom každoročne pri výročí tragédie pripomínajú. Česť jeho pamiatke.



Autor: nrtm. PaedDr. Bc. Miroslav Štubňa , Foto: vkpo - Dátum: 28.05.2013
Čítanosť: 12031
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share